Niedobór azotu
Uprawa:
Bobik, Burak cukrowy, Groch siewny, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Koniczyna, Kukurydza, Lucerna, Łubin, Owies, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Saradela, Soja, Tytoń, Użytki zielone, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime
Opis:
Uprawy rolnicze – jasnozielone przebarwienie całych starszych liści, chloroza całopowierzchniowa, przy głębokim niedoborze azotu liście przybierają barwę żółtopomarańczową lub czerwonofioletową, krótsze i cieńsze łodygi; przy skrajnym niedoborze azotu chloroza przechodzi w nekrozy, najstarsze usychają
Kukurydza - chloroza w kształcie litery V na starszych liściach kukurydzy, przechodząca w stadium zaawansowanym w nekrozę; przy pogłębiającym się niedoborze azotu następuje usychanie dolnych liści
Skutki:
Mniejsza liczba pędów, kolby kukurydzy krótkie, zmniejszenie liczby nasion/ziaren, mniejsza masa nasion/ziaren, spadek zawartości białka