Ziemniak w uprawie na paszę i dla przemysłu spożywczego
Ampol-Merol poleca odmiany ziemniaka
Ziemniak jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych. Uprawiany jest z myślą o konsumpcji, paszy i przemyśle spożywczym. Ziemniak najlepiej plonuje na glebach lżejszych i przewiewnych. Kiełkowanie bulw następuje w temperaturze 8-10 st. C. Aby zwiększyć odporność na choroby i stres wodny, należy pamiętać o nawożeniu fosforem, potasem i magnezem. Pierwiastki te wpływają również na tworzenie i gromadzenie białka i skrobi w bulwach. Na jakość bulw wpływa z kolei azot. Zbilansowane nawożenie nawozami mineralnymi ma bardzo duży wpływ na potencjalny plon.
Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.