Uprawy

Pszenica ozima

Pszenica ozima należy do rodziny wiechlinowatych. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy i około 10 mieszańców. Dla pszenicy ozimej bardzo ważne są odpowiednie wymagania wodne zwłaszcza od fazy krzewienia do końca fazy strzelania w źdźbło, a przy niektórych odmianach nawet do początku kwitnienia. Przy mniejszych opadach ten rodzaj zbóż reaguje spadkiem plonu. Z kolei nadmiar wody jest najczęściej przyczyną chorób grzybowych, a co za tym idzie obniżenia jakości ziarna. Pszenicę ozimą należy uprawiać na glebach o wysokiej kulturze, na kompleksach pszennych bardzo dobrych i dobrych, żytnich bardzo dobrych, pszennych górskich. Optymalny termin siewu to okres od połowy września do końca pierwszej dekady października. Dzięki temu zapewniamy sobie dobre rozkrzewienie się zboża jesienią.

Polecane odmiany

Polecane środki ochrony roślin

Polecane nawozy

Ekspert radzi

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.