Uprawy
Kukurydza
Kukurydza jest rośliną jednoroczną z rodziny wiechlinowatych. Pod względem powierzchni uprawowych zajmuje trzecie miejsce na świecie po pszenicy i ryżu. Jest rośliną uprawianą do celów spożywczych, przemysłowych i energetycznych. Wykorzystywana jest w żywieniu bydła i trzody chlewnej. Odmiany różnią się od siebie długością okresu wegetacji wyrażoną w FAO. Im większa liczba FAO, tym większy potencjalny plon. Kukurydza jest rośliną dnia krótkiego i ma duże wymagania cieplne.
Kukurydzę na ziarno, jak i kiszonkę najlepiej siać na glebach lekkich oraz torfach niskich, na kompleksach pszennych i żytnich (klasa I-IVb), zbożowo-pastewnych oraz górskich pszennych i zbożowych. Bardzo ważne jest zbilansowane nawożenie, ponieważ kukurydza pobiera duże ilości składników pokarmowych. Polecane jest zwłaszcza nawożenie obornikiem, gnojówką lub gnojowicą. Takie nawożenie naturalne należy stosować w pierwszej kolejności. Ten typ roślin pobiera również dużo magnezu, a to właśnie fosfor, potas i właśnie magnez zwiększają odporność na stres, niedobory wody i poprawiają skład aminokwasowy białek. Kukurydza dobrze reaguje również na dokarmianie dolistne, dlatego zapraszamy do zapoznania się z ofertą nawozów dolistnych na naszej stronie.