
Ekoschematy obszarowe - dopłaty do rolnictwa a Synergia® Split
Gleby domagają się… - Ekoschematy pomagają…
Głównym celem zachęcającym rolnika do korzystania z ekoschematów są odpowiednie dopłaty.
Mają one na celu:
- zwiększenie zawartości próchnicy w glebie,
- aktywację biologiczną gleby,
- stworzenie bioróżnorodności na polach itp.
W punkcie przewodnim dofinansowań jest warunek, który musi być spełniony, a mianowicie: „rozdrobnienie słomy i wymieszanie jej z glebą lub przyoranie po zbiorze plonu głównego” (po spełnieniu warunku producent nalicza sobie 2 punkty do każdego hektara).
Ma to na celu zwiększenie zawartości związków organicznych w słabych, polskich glebach.
Określa się, że są one najbardziej ubogie w próchnicę wśród krajów UE. Aż 56% naszych gleb zawiera poniżej 2% próchnicy, co jest niepokojące. Szczególnie ma to miejsce w lata suche, kiedy dochodzi do wysychania całych regionów pod uprawami i stepowienia wielu obszarów rolniczych.
Gleby takie są mało żyzne i niestabilne pod względem plonowania, co powoduje, że rolnik nie jest wstanie pokryć poniesionych kosztów produkcji.
Ważnym celem zagospodarowania gleb Polski jest:
- zmniejszenie tempa ich biodegradalności
- zwiększenie zawartości próchnicy
- podnoszenie ich urodzajności i stabilności w plonowaniu
Należy pamiętać, że samo wymieszanie resztek pożniwnych nie daje możliwości ich szybkiego rozłożenia i przekształcenia do związków humusowych – próchnicznych. Dowodem tego są liczne obserwacje, które wskazują, że po roku lub dwóch uprawy słoma nadal występuje w glebie w stanie nienaruszonym, a przy kolejnych uprawach jest wyciągana na wierzch. To z kolei ogranicza jej dobre doprawienie, wykonanie precyzyjnego siewu, co jest następstwem nierównych wschodów; przyczynia się to do obniżenia skuteczności herbicydów doglebowych itp.
Najczęściej mamy do czynienia ze słomą zbożową, kukurydzianą, rzepaczaną.
Są to duże masy substancji organicznej, które składają się głównie z celulozy, hemicelulozy i ligniny, a to ta ostatnia jest najtrudniej rozkładana w glebie.
Określając średni chemiczny skład słomy, wyodrębniamy:
azot – 1,0%
fosfor – 6,0%
potas – 25,0%
wapń – 19,0%
magnez – 5,0%
+ mikroelementy.
Biorąc to pod uwagę, możemy porównać, że:
wartość nawozowa słomy z 1 ha = 15 ton obornika.
Rozpatrując powyższe zagadnienie od strony praktycznej, w tabeli poniżej przedstawione są wartości, które ukazują nam konkretne ilości składników pokarmowych wnoszonych, w przeciętnym plonie słomy do gleby oraz obecną ich wartość nawozową w złotych na 1 ha.
Roślina |
Plon słomy w tonach z 1 ha |
Ilość składników w kg/ha |
Wartość sumy składników* wprowadzonych w słomie w zł |
||
|
Azot N |
Fosfor P2O5 |
Potas K2O |
||
Pszenica Pszenżyto |
9
|
54 |
23 |
108 |
1.025 zł |
Kukurydza |
12 |
96 |
55 |
260 |
1.932 zł |
Rzepak |
10 |
72 |
30 |
200 |
1.385 zł |
*(wycena składników z dnia 26.maja 2023 r.)
Jak widać: słoma to również bardzo wartościowe źródło składników pokarmowych, które może zwiększyć naturalną zasobność gleb w cenne pierwiastki odżywcze.
Aby to osiągnąć, konieczny jest udział mikroorganizmów glebowych, a szczególnie tych, które specjalizują się w rozkładzie resztek roślinnych.
Ze względu na niski udział próchnicy w glebie, co z kolei wpływa na ubogi naturalny edafon glebowy, polecam zastosować produkt aktywujący i w pełni biologiczny - Synergia® Split.
Synergia® Split to odpowiednio dobrane mikroorganizmy glebowe, czyli takie, które wykazują najwyższą i kolektywną aktywność w przemianach resztek roślinnych, nawet takich, w których jest duże wysycenie trudno rozkładanych związków, jak np. lignina.
Synergia Split® zawiera kompleks wyjątkowych mikroorganizmów:
- Pleurotus ostreatus – podstawczaki - znany jako boczniak,
- Trametes versicolor – podstawczaki - wrośniak różnobarwny inaczej huba
- Cellulomonas uda – bakteria
- Cellulomonas gelida – bakteria
- Aspergillus awamori – grzyb
- Trichoderma reesei – grzyb
- Bacillus subtillis – bakteria (PGPR, „zajęte miejsce”)
Łączna koncentracja stanowi 109 jtk/g
Co to oznacza? Stosując 200 l cieczy roboczej i 1 kg produktu na 1 hektar wprowadzamy:
- na 1 cm2 pola 10 000 sztuk mikroorganizmów lub
- w 1 ml roztworu 5 000 000 sztuk mikroorganizmów = 5x106 jtk/g
To jest bardzo ważne, bo oznacza, że po sporządzeniu cieczy roboczej stężenie agrotechniczne jest 50 razy większe od określonego przez mikrobiologów minimalnego stężenia mikroorganizmów zdolnych do kolonizacji gleby – mówiąc krótko: działa i jest efekt.
Synergia® Split jest produktem wyróżniającym się na rynku polskim przeznaczonych do rozkładu słomy.
Swoją przewagę uzyskuje przez:
I. Wyjątkowy – bogaty i innowacyjny skład mikrobiologiczny
II. Bardzo wysoką koncentrację pożytecznych mikroorganizmów glebowych zdolnych do kolonizacji gleby - 5x106 jtk/g
III. Wyjątkową odporność mikroorganizmów w glebie na czynniki atmosferyczne, np. niskie temperatury, suszę glebową
IV. Długi okres działania przy wysokiej aktywności biologicznej w glebie
V. Szybkie rozprzestrzenianie się w glebie, dochodząc do masy słomy, która nie została pokryta preparatem w czasie zabiegu
VI. Możliwość mieszania go z innymi produktami biologicznymi, nawozami płynnymi - RSM
VII. Dobrą rozpuszczalność z wodą i czystość roztworową (żadnych, stałych, nierozpuszczalnych zanieczyszczeń, które w czasie zabiegu zapychają dysze opryskiwacza)
VIII. Produkt bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska – zawierający certyfikat dopuszczający go do stosowania w gospodarstwach ekologicznych
IX. Można go przechowywać przez 24 miesiące w temperaturze od +5 do +30°C w szczelnie zamkniętych, oryginalnych opakowaniach, z możliwością zastosowania go w następnym sezonie bez utraty aktywności biologicznej.
Zastosowanie:
- Synergia® Split produkt aplikuje się w postaci oprysku bezpośrednio na resztki pożniwne po zbiorach roślin uprawnych w terminie letnio-jesiennym, jak i wiosennym, np: po kukurydzach czy po burakach cukrowych późno zbieranych.
- Najlepiej zabieg wykonać przy wysokiej wilgotności powietrza tzn:
- przed, w trakcie (deszcz drobny, umiarkowany) i po opadach deszczu
- w dni pochmurne lub mgliste lub
- wieczorem albo rano na rosę
Unikać bezpośredniego i intensywnego działania promieniowania słonecznego w czasie i po zabiegu.
- W zakresie temperatur powietrza od 5°C do 25°C
- Po zastosowaniu Synergia® Split zaleca się płytkie wymieszanie pozostałości roślin z glebą, co przyspiesza ich rozkład.
- Produkt Synergia® Split można stosować na wszystkie rodzaje gleb w szerokim zakresie pH od 5 do 7. Zachowując powyższe warunki, wprowadzamy mikroorganizmy, które licznie i szybko zasiedlają glebę, przyspieszając proces humifikacji resztek pożniwnych.
Dawkowanie:
Przy określaniu wielkości dawki należy uwzględnić masę resztek roślinnych - pożniwnych.
Uprawa |
Zalecana dawka preparatu |
Zalecana ilość cieczy roboczej |
Zboża - średni plon ziarna (od 4 t do 7 t z 1 ha) Zboża wysoki plon ziarna (pow. 7 t z 1 ha) |
0,5 kg/ha 0,75 kg/ha |
200-400 L 200-400 L |
Kukurydza na zielonkę Kukurydza na ziarno i słonecznik |
0,75 0,75-1,0 kg/ha |
200-400 L 200-400 L |
Rzepak, Burak, Ziemniak, Warzywa: kapusta, marchew, buraczki |
0,5 kg/ha |
200-400 L |
Sady, Parki (na liście) |
1,0 kg/ha |
400-500 L |
Przygotowanie roztworu:
- Wymaganą dawkę Synergia® Split (0,5-1,0 kg/ha) zaleca się rozpuścić w osobnym pojemniku z wodą.
- Następnie wlać go do połowy wypełnionego wodą opryskiwacza, po czym napełnić go do końca przy włączonym mieszadle.
- Produkt Synergia® Split można mieszać z innymi produktami biologicznymi, np. Synergia® Blue czy nawozem mocznikowym (RSM).
Jeśli stosuje się go w mieszaninie, rozpuszczony produkt powinien być wlany do opryskiwacza jako ostatni (po nawozach) i zużyty w ciągu 6 godzin od przygotowania.
Kolejnym ważnym aspektem zastosowania produktu Synergia® Split na resztki pożniwne to względy fitosanitarne stanowiska. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że pozostawione na polu słabo rozkładające się resztki roślinne są nadal źródłem wielu chorób grzybowych i bakteryjnych, takich jak: fuzariozy, zgnilizna twardzikowa, chwościk burak czy dalszym siedliskiem rozwoju i przemian szkodników: omacnica prosowianka, ploniarka zbożowa, stonka ziemniaczana i wiele innych.
Synergia® Split przyspiesza proces rozkładu pozostawionych resztek roślinnych, dzięki czemu skraca czas infekcji poprzez pozbawienie patogenów pokarmu, właściwego siedliska ich rozwoju i ochrony.
Zatem zastosowanie preparatu biologicznego Synergia® Split zmniejsza stopień infekowania roślin uprawnych w następnym roku wegetacyjnym, co bezpośrednio wpływa na ich większą zdrowotność, aktywność asymilacyjną, a finalnie wielkość plonu.
Wielokierunkowość i wielofunkcyjność produktu Synergia® Split to spełnione zadania, które podnoszą zawartość próchnicy i składników pokarmowych w glebie oraz poprawa witalności roślin uprawnych. Jednocześnie Synergia® Split jako 100% produkt biologiczny wpisuje się w technologię zagospodarowywania resztek roślinnych w każdym gospodarstwie, włącznie z ekologicznymi.
SYNERGIA® SPLIT – ZGODNIE Z NATURĄ