Skuteczna konserwacja zielonek
Kiszonka i sianokiszonka w żywieniu bydła
Przeważająca większość hodowców stosuje w żywieniu bydła kiszonki i sianokiszonki. Najczęściej zakiszanymi paszami są trawy, lucerny GPS-y, żyto i kukurydza. Prawidłowe zakiszanie tych surowców jest efektywną metodą ich konserwacji. Popełnione podczas przygotowania kiszonki błędy mogą powodować rozwój szkodliwej mikroflory (np. Clostridiów) i narażać producentów na straty. Składniki pokarmowe tracone są głównie z powodu wtórnej fermentacji. Wzrasta wówczas temperatura kiszonki, co powoduje ograniczenie jej pobierania przez bydło i w konsekwencji spadek produkcji. Dobra kiszonka powinna być również wolna od mikotoksyn, które mogą być przyczyną problemów zdrowotnych w stadzie.
Rola inokulantów w produkcji kiszonki
Niezwykle pomocne w produkcji dobrej jakości kiszonek są inokulanty - odpowiednio dobrane i wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego. To właśnie ich dobroczynne działanie pozwala na szybkie i efektywne obniżenie pH zakiszanej masy oraz ograniczenie strat. Dlatego właśnie celowe i ekonomicznie uzasadnione jest ich stosowanie. Oczywiście wzbogacenie kiszonek w inokulanty nie zwalnia nas z reżimu technologicznego, którego powinniśmy przestrzegać na każdym etapie ich produkcji. Nawet najbardziej efektywny dodatek nie przyniesie pożądanego efektu, jeśli zapomnimy o podstawowych zasadach sporządzania kiszonek.
jakie jest wpływ suszy na plony zielonek
Susza, jaką w tym sezonie obserwujemy na większości rejonów naszego kraju nie napawa optymizmem hodowców bydła. Wiadomo już, że plony zielonek będą niższe. Niezwykle ważne jest więc prawidłowe przetworzenie ich w efektywną paszę – sianokiszonkę. Niestety nie mamy wpływu na przebieg pogody, ale na podniesienie jakości i ograniczenie strat w surowcu, który zbieramy - już tak. W Ampol-Merol wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom hodowców. Posiadamy w swojej ofercie efektywne inokulanty firmy Biomin. Do zakiszania traw, lucerny, ich mieszanek oraz GPS-ów dedykowany jest produkt BioStabil Plus. Dzięki zawartości kilku szczepów bakterii kwasu mlekowego (L. plantarum, L. brevis, L. cefiri), BioStabil Plus działa wielokierunkowo. Efektem jego dobroczynnego działania jest:
- Obniżenie pH zakiszanej masy zarówno wilgotnej, jak i podsuszonej. BioStabil działa nawet w skrajnych warunkach, kiedy warunki pogodowe zmuszają do zbioru zbyt wilgotnego surowca.
- Produkcja kwasu mlekowego - BioStabil Plus wpływa to na poprawę i ukierunkowanie fermentacji.
- Redukcja bakterii z rodzaju Clostridium, które negatywnie wpływają na jakość mleka i produktów mlecznych.
- Poprawa stabilność tlenowej. BioStabil umożliwia produkcję kwasu octowego odpowiedzialnego za stabilizację tlenową. Konsekwencją jest zmniejszenie strat do 7%.
- Ograniczenie strat suchej masy zakiszanego surowca nawet do 10%.
Przy zalecanym stosowaniu 4 g/t zakiszanej masy, saszetka 200 g wystarcza na sporządzenie 50 t kiszonki. Ten wkład potraktujmy jako najlepszą inwestycję. Szczególnego teraz, gdy prognozowany jest deficyt pasz objętościowych.