Agravita Potasowa

Agravita Potasowa

Nawozy NPK

Producent: Caldena

Agravita Potasowa to nawóz dolistny makroelementowy NPK o wysokiej zawartości potasu z mikroskładnikami pokarmowymi. Agravita Potasowa reguluje proces transpiracji i zapobiega stratom wody z roślin; optymalizuje wykorzystanie azotu; zwiększa odporność roślin na niskie temperatury, suszę i patogeny; usztywnia pędy i zmniejsza podatność roślin na wyleganie; stymuluje proces fotosyntezy i transport asymilatów; poprawia jakość plonu poprzez zwiększenie zawartość skrobi, kwasów organicznych, białka, tłuszczu, sacharozy, karotenu, witamin B1 i C.

Kup produkt z dostawą

Kup teraz

Więcej informacji u naszych Ekspertów

Zapytaj o produkt
Opis

Agravita Potasowa to nawóz NPK (MgO) 9-13-40 (2) z mikroskładnikami pokarmowymi: borem (B), molibdenem (Mo) oraz schelatowanymi przez EDTA miedzią (Cu), żelazem (Fe), manganem (Mn) oraz cynkiem (Zn). Agravita Potasowa wyróżnia się dzięki takim elementom jak optymalnie zbilansowany skład; szybka i całkowita rozpuszczalność w wodzie; efektywne współdziałanie makro- i mikroskładników; uniwersalność stosowania we wszystkich rodzajach upraw oraz doskonałe uzupełnienie nawożenia doglebowego.

Agravita Potasowa powinna być stosowana w całym okresie wegetacji, profilaktycznie lub interwencyjnie; zwłaszcza przy zbieraniu słomy po żniwach; przed spodziewanym deficytem opadów; na glebach lekkich – wypłukiwanie potasu; podczas wystąpienia objawów niedoboru potasu.

Stosowanie
Brokuł, Burak cukrowy, Burak ćwikłowy, Cebula, Drzewa i krzewy owocowe, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kukurydza, Marchew, Ogórek gruntowy, Owies, Pietruszka, Pomidor gruntowy, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rośliny bobowate, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Sorgo, Tytoń, Użytki zielone, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime
Dawkowanie
Roślina uprawna Dawka
[kg/ha]
Ilość wody
[l/ha]
Liczba zabiegów Termin stosowania i uwagi
Zboża 3-4 200-300 2-3 Jesienią od fazy 3 liści. Wiosną od momentu ruszenia wegetacji do fazy dojrzałości mlecznej ziarna.
Rzepak 3-5 200-300 3-4 Jesienią od fazy 3 liści. Wiosną od momentu ruszenia wegetacji do końca fazy zielonego pąka. W fazie opadania płatków.
Kukurydza 3-4 200-300 2-3 Od fazy 3 liści do możliwości technicznej wykonania zabiegu.
Ziemniaki 2-4 200-300 3 Od pełnych wschodów do fazy intensywnego wzrostu bulw.
Buraki 4-5 200-300 2-3 Od fazy 3-4 liści do fazy intensywnego przyrostu masy korzenia.
Rośliny bobowate 3-4 200-300 1-2 Od pełnych wschodów do początku fazy kwitnienia.
Tytoń 2-4 200-300 2-3 Od fazy intensywnego wzrostu liści do możliwości technicznej wykonania zabiegu.
Warzywa 3-4 400-600 2-4 Od początku wegetacji do fazy intensywnego przyrostu masy plonu w odstępach 7-12-dniowych.
Drzewa i krzewy owocowe 3-4 500-1000 2-4 Od początku wegetacji do fazy intensywnego wzrostu owoców, w odstępach 10-14-dniowych.
Użytki zielone 3-4 200-300 2-3 Od momentu ruszenia wegetacji do połowy września - 7-10 dni po każdym pokosie/wypasie.
Zapytaj Experta

Formularz kontaktowy

* Pola obowiązkowe

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.