Niedobór potasu
Uprawa:
Bobik, Burak cukrowy, Groch siewny, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Koniczyna, Kukurydza, Lucerna, Łubin, Owies, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Saradela, Soja, Tytoń, Użytki zielone, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime
Opis:
Liście matowe, niebieskozielone, żółknięcie lub zasychanie krawędzi starszych liści, chloroza krawędziowa i wierzchołkowa, zwiędły pokrój roślin w czasie suszy, brzegi liści zwinięte; następnie pojawiają się nekrozy/brązowienie na czubkach i krawędziach liści
Skutki:
Gorsza jakość ziarna/nasion, mniejsza zawartość białka i glutenu, drobne i pomarszczone ziarniaki, mniejsza odporność na niskie temperatury, większa podatność na wyleganie i patogeny, mniejsza odporność na suszę