Gleba Twoim partnerem
Już od dłuższego czasu w Polsce notuje się niepokojący spadek zawartości próchnicy w glebach uprawnych. Przeciętna jej zawartość w naszych glebach waha się w przedziale od 0,5% (gleby bielicowe) do 4,8% (rędziny, czarnoziemy, mady rzeczne).
Degradacja gleb w Polsce
Średnio 56% areału w Polsce zawiera poniżej 2% próchnicy, co jest bardzo niepokojące. Z kolejnych danych wynika, że według międzynarodowych konwencji aż 89% gleb w naszym kraju obejmuje stepowienie z wyraźnymi skutkami suszy. Zatem nasuwa się niepokojący wniosek: WIĘKSZOŚĆ GLEB W POLSCE ULEGA CIĄGŁEJ DEGRADACJI. Przede wszystkim stanowi to wynik ujemnego bilansu substancji organicznych na polu, co jest bezpośrednio uzależnione od sposobu zarządzania w danym gospodarstwie oraz od ograniczonych lub nadmiernych opadów deszczów. Te zaś w znacznym stopniu ograniczają proces mineralizacji i humifikacji. Wprowadzanie materii organicznej do gleby np. w postaci nawozów organicznych czy resztek pożniwnych znacznie podwyższa żyzność gleby, która w konsekwencji decyduje o jej produktywności. W glebie złożona masa roślinna występuje na różnym etapie rozkładu, który finalnie powinien zakończyć się powstawaniem humusu, lecz często nieodpowiednie warunki glebowe blokują powyższy proces powstawania próchnicy.
Na blokowanie i ograniczanie powstawania cennej próchnicy wpływa:
- bardzo niski poziom nawożenia organicznego, co wiąże się ze spadkiem pogłowia zwierząt lub jego brakiem w gospodarstwie, rejonie;
- ograniczony udział nawozów zielonych (międzyplonów, które często jak są obecne w zmianowaniu, to tworzą bardzo małą biomasę – nieumiejętny dobór gatunków roślin poplonowych, technika siewu);
- zbyt częste wywożenie i sprzedaż słomy z pola bez uzupełnienia nawozami organicznymi;
- uproszczona uprawa roli tzn. płytka, słabo mieszająca glebę z resztkami, mało napowietrzająca;
- intensywna i niezrównoważona produkcja roślinna – duży udział roślin degradujących – zbożowych, okopowych;
- niski udział w płodozmianie roślin strukturotwórczych i użyźniających np. motylkowych.
- narastająca erozja wietrzna – wywiewanie części ilastych i próchnicznych z wierzchniej warstwy gleby poprzez niwelowanie zadrzewień śródpolnych, brak roślin okrywowych, międzyplonów lub ścierniska;
- niskie pH gleby - czyli konieczność wapnowania, które sprzyja rozwojowi edafonu glebowego odpowiedzialnego za intensywność rozkład substancji organicznej.
Korzyści z próchnicy
Gleby zawierające większe ilości próchnicy (pow. 3%) są to gleby stosunkowo żyzne, urodzajne i łatwe w uprawie. To na nich producenci rolni mogą osiągać zdecydowanie większe plony o wysokiej jakości. Zatem korzystnie jest podnosić zawartość substancji organicznych w glebie, gdyż powstała z niej próchnica bezpośrednio wpływa na:
- większe zdolności gleb do zatrzymywania wody, co przeciwdziała efektom długotrwałej suszy;
- efektywniejsze magazynowanie składników pokarmowych w glebie, chroniące je przed nadmiernym wymywaniem;
- tworzenie struktury gruzełkowatej, która w glebie warunkuje odpowiedni stosunek wody do powietrza;
- rozluźnienie gleb ciężkich i ich łatwość w uprawie – mniejsze opory; natomiast na glebach lekkich, piaszczystych - ich silniejsze wiązanie;
- nadawanie glebie ciemniejszego koloru i przyspieszenie jej szybszego ogrzewania, co ma szczególne znaczenie
w okresie wczesnej wiosny; - bogatszy oraz intensywniejszy rozwój fauny i flory glebowej, która to aktywniej mineralizuje masę organiczną;
- większą buforowość gleb zabezpieczając je przed nagłym zakwaszeniem np. przez wysokie nawożenie azotowe.
Niewłaściwe gospodarowanie glebami to zubożenie i spadek jej wartości plonotwórczej. Tylko właściwy płodozmian, agrotechnika, a w szczególności nawożenie organiczne może skutecznie utrzymać i poprawiać sprawność gleb w Polsce. Wysoki poziom nawożenia mineralnego nie zawsze w pełni przekłada się na wysokość i jakość plonu, gdyż nie zastąpi tak ważnego znaczenia jakie daje nam w glebie próchnica.
Dlatego proponuję możliwie łatwe, bezpieczne, szybkie i efektywne podwyższenie żyzności Waszych gleb oraz podłoży w gospodarstwach rolnych, ogrodniczych, szkółkarskich, kwiaciarskich i domowych poprzez zastosowanie granulowanego nawozu organicznego o nazwie Organic Booster®.
Organic Booster wspiera tworzenie się próchnicy
Organic Booster® wyraźnie inicjuje życie biologiczne w podłożu, dzięki czemu jest wysoce aktywny w tworzeniu się próchnicy glebowej. To elitarny produkt, który wnosi do gleby znaczne ilości suchej masy (60%) z dużą ilością kwasów humusowych i fulwowych (do 20%), które bezpośrednio uczestniczą w tworzeniu się próchnicy. Jednocześnie nawóz Organic Booster® wprowadza kompleks makro- i mikroskładników, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdej rośliny uprawnej. Uwalniane są one do gleby przez dłuższy okres czasu, co jest bezpieczne dla roślin i środowiska.
Organic Booster® wyróżnia się tym, że jest :
- produkowany w Holandii przez doświadczonych specjalistów w dziedzinie technologii, produkcji i agrotechniki roślin uprawnych, warzywniczych, sadowniczych itp.;
- w 100% pochodzenia organicznego (zwierzęcego);
- objęty ciągłą kontrolą służb weterynaryjnych;
- bezpieczny dla zdrowia, ludzi, zwierząt i roślin;
- wolny od patogenów roślinnych i czysty od nasion chwastów;
- uniwersalny w stosowaniu;
- występuje w postaci idealnych, równych, trwałych i niepylących się granul, co gwarantuje precyzyjny wysiew nawozu.
Polecam Organic Booster® - dawki, sposób aplikacji, normy wysiewu na stronie producenta - www.caldena.com.