Pchełki
Rodzina:
Stonkowate
Uprawa:
Brokuł, Kalafior, Kapusta głowiasta
Opis:
Chrząszcze: do 5 mm, skaczące, czarne, mają zgrubiałe uda.
OPIS
Pewne organizmy, powodujące straty w działalności rolnej, atakują bardzo wiele roślin uprawnych, niezależnie od ich gatunku, odmiany, stopnia wzrostu czy pory roku. Istnieją też takie organizmy, które szczególnie upodobały sobie jeden gatunek rośliny i jego odmiany. To zaś sprawia, że ryzyko występowania danego szkodnika w uprawie jest duże. Jednymi z organizmów, które atakują tylko określone odmiany roślin, są pchełki kapusty. Żerują one na kapuście czerwonej, białej oraz włoskiej, pekińskiej i innych odmianach, które często uprawia się w Polsce. Nieusunięte mogą doprowadzić do całkowitej utraty plonów już na etapie rozsady.
Pchełki kapusty – opis
Pchełka kapuściana to chrząszcz z rodziny stonkowatych. Osobniki są małe, mierzą od 3 do około 5 mm długości. Mają kolor czarny oraz błyszczące pokrywy skrzydeł. Samce charakteryzują się zgrubiałymi udami. Chrząszcze te przemieszczają się skacząc, w związku z czym mogą atakować wiele siewek i dojrzałych roślin w krótkim czasie. Owady te zimują w górnej warstwie gleby (oraz pod resztkami roślinnymi) i uaktywniają się wiosną, w czasie wzrostu siewek. W związku z tym są szczególnie niebezpieczne dla młodych upraw.
Pchełki żerują na kapuście zarówno w postaci larw (wówczas atakują korzenie), jak i dorosłych osobników (wówczas atakują liście). Preferują suchy i ciepły klimat, w związku z czym stanowią duże zagrożenie, jeśli przez kilka dni utrzymują się wysokie temperatury i nie nadchodzą deszcze.
Żerowanie – objawy występowania pchełki kapusty
Pchełki na kapuście można rozpoznać stosunkowo szybko, obserwując jej liście. Niszczą bowiem roślinę poprzez wygryzanie otworów w liścieniach lub liściach właściwych, często okrągłych bądź nieregularnych. Owady zaczynają żer od zjadania wierzchniej tkanki liści, więc pierwszym znakiem ich bytowania mogą być nie dziurki w liściach, lecz jedynie białe ubytki. Później, gdy owady nie są zwalczane, zaczynają intensywniej wygryzać blaszki. To osłabia roślinę, która żółknie, usycha i obumiera.
Występowanie pchełki kapusty
Szkodniki mogą żerować nie tylko na kapuście, ale także brukselce, jarmużu czy rzodkwi. Atakują również kukurydzę oraz rzepak. Budzą się z zimowego spoczynku w okresie od kwietnia do maja, gdy temperatury są już dla nich odpowiednio wysokie. Po zimie potrzebują dużej ilości pokarmu, w związku z czym wiosną kapusta i inne rośliny są szczególnie narażone na atak. Owady te mogą żerować na roślinach przez cały ich sezon wegetacyjny, nie tylko wiosną. Często, jeśli nie są stosowane środki zapobiegawcze, drugie pokolenie szkodników atakuje rośliny w lipcu.
Pchełka kapusty – profilaktyka
Pchełka preferuje suchy klimat, dlatego dobrym sposobem na zapobieganie jej występowaniu oraz rozmnażaniu, jest utrzymywanie stałej wilgotności podłoża. Wobec tego zaleca się częste podlewanie upraw kapusty. Profilaktycznie można również stosować gnojówki.
Gdy owady, mimo częstego podlewania i innych zabiegów prewencyjnych, pojawią się na roślinach, zaleca się stosowanie chemicznych środków owadobójczych. A jak należy zwalczać te szkodniki kapusty? Pchełki można wytępić, stosując nawozy zawierające cypermetrynę, acetamipryd lub cyhalotrynę. Ważne, aby rozpocząć oprysk po pojawieniu się pierwszych oznak bytowania owadów na liściach. Im później rozpocznie się proces usuwania owadów, tym większe szkody mogą wyrządzić.
Usuwanie szkodnika – gdzie kupić środki owadobójcze?
W naszym sklepie internetowym zamieściliśmy duży wybór środków owadobójczych, przeznaczonych do zwalczania pchełek kapusty. Produkty te prezentujemy poniżej. Można także znaleźć je w zakładce „Oferta” – „Środki Ochrony Roślin”. Do zwalczania organizmów żerujących na kapuście oferujemy m.in. środki takich producentów jak: Sumi Agro, Syngenta czy Crop Agro. Więcej informacji o produktach, ich działaniu i stosowaniu dowiecie się Państwo od naszych ekspertów i doradców terenowych.
Chcesz wiedzieć więcej?
Wszystkie preparaty zostały dokładniej opisane na podstronach produktowych, na które zapraszamy, jeśli chcesz dowiedzieć się o nich więcej. Znajdziesz tam informacje dotyczące składników aktywnych, które stanowią podstawę składu danego środka, a także informacje o chwastach, na których można stosować dany preparat. W opisach na podstronach produktowych zostały także zamieszczone informacje o maksymalnych zalecanych dawkach dla jednorazowego zastosowania, a także o terminie zastosowania, adekwatnym dla roślin danego gatunku. W opisach zostały też zamieszczone dane dotyczące zalecanej liczby zabiegów, sposobu opryskiwania i wiele innych informacji.
Po dodatkowe informacje zapraszamy do bezpośredniego kontaktu. Możesz skorzystać z przycisku „Zapytaj o produkt” lub skontaktować się z nami telefonicznie bądź mailowo!
Ochroń swoje uprawy kapusty przed pchełkami – kup skuteczne środki ochrony roślin od Ampol-Merol!
Czas występowania:
Rozsadnik, po wysadzeniu rozsady.
Szkodliwość:
Na liścieniach i liściach widoczne są małe, ale liczne otwory - mocno zaatakowane liście wyglądają jak sito. Uszkodzone liście najpierw żółkną, potem brązowieją, więdną i zasychają. Wzrost roślin jest zahamowany. Szczególnie groźne są dla rozsady, uszkadzają zewnętrzne liście.
Próg szkodliwości:
Brokuł: 2-4 chrząszcze na 1 m2.
Kalafior i kapusta głowiasta: utrata plonu.
Forma szkodliwa:
Chrząszcz