Pryszczarek kapustnik
Rodzina:
Pryszczarkowate
Uprawa:
Rzepak jary, Rzepak ozimy
Opis:
Osobnik dorosły: muchówka 1-2 mm, z czerwono-żółtym odwłokiem.
OPIS
Ten niewielki, ciemny owad jest bardzo rozpowszechniony w naszym kraju. Pryszczarek kapustnik zgodnie ze swoją nazwą żeruje przede wszystkim na roślinach kapustnych, w tym również na rzepaku. Niestety, jest w stanie wyrządzić naprawdę duże szkody w plantacjach, dlatego jego zwalczanie jest konieczne. Przeczytaj, jakich preparatów używać, kiedy pryskać, by pryszczarek kapustnik rzeczywiście zniknął z Twoich upraw i jaki jest próg szkodliwości w przypadku tego szkodnika.
Cechy charakterystyczne pryszczarka kapustnika
Dorosła forma pryszczarka kapustnika to muchówka i to właśnie ona jest odpowiedzialna za wyrządzanie największych szkód w uprawach. Mimo niewielkich rozmiarów (całkowita długość jej ciała nie przekracza 1-2 mm) może znacznie ograniczyć plony i wpłynąć na jej jakość. Wyróżnia ją żółto-czerwone zabarwienie. Samice tego gatunku są nieco większe od samców. Na pierwszy rzut oka można łatwo pomylić je ze zwykłym komarem. Szkodniki żerują przede wszystkim na rzepaku (zarówno jarym, jak i ozimym) oraz innych roślinach kapustnych, takich jak kapusta, brukselka czy kalafior, zgodnie ze swoją nazwą. Dla każdego z tych gatunków próg szkodliwości jest nieco inny.
Aby skutecznie pozbyć się owada ze swoich upraw, najprościej jest pryskać je regularnie dobrze dobranymi środkami chemicznymi. Zanim jednak zdecydujesz się na tę formę zwalczania pryszczarka kapustnika, powinieneś mieć stuprocentową pewność, że masz do czynienia z konkretnym szkodnikiem. W przeciwnym razie produkty, które wybierzesz, mogą okazać się nieskuteczne, a jednocześnie wpłynąć na jakość pozyskiwanego rzepaku czy innych roślin.
Objawy obecności pryszczarka kapustnika w uprawach
W przypadku rzepaku najbardziej zauważalnym objawem inwazji, a jednocześnie sygnałem do rozpoczęcia zwalczania nieproszonych gości, jest obecność szkodników na łuszczynach. Samice składają w nich jaja, korzystając z otworów wydrążonych zwykle przez innego owada, chowacza podobnika. Można je tam zaobserwować, począwszy od maja, aż do końca lata i już wtedy warto zacząć pryskać. Na późniejszym etapie w łuszczynach widoczne są także żerujące na nich larwy. Z kolei na kapuście lub brukselce ślady owadów najłatwiej jest zauważyć na liściach, które są stopniowo obgryzane, co prowadzi do znacznego zmniejszenia plonów. Wszystkie zaatakowane rośliny stają się także bardziej podatne na inne choroby, na przykład szarą pleśń.
Wszystkie te symptomy pozwalają stwierdzić, że to właśnie pryszczarek kapustnik pustoszy Twoje uprawy i w związku z tym należy rozpocząć zwalczanie szkodników, aby ograniczyć dalsze straty. Zanim jednak zdecydujesz się pryskać rośliny insektycydami, warto jeszcze upewnić się, czy próg szkodliwości rzeczywiście został przekroczony.
Czym jest próg szkodliwości?
Nawet jeśli szkodniki pojawiają się w uprawach, nie zawsze musisz od razu pryskać je insektycydami. Przykładowo, pryszczarek kapustnik w rzepaku nie w każdym przypadku musi powodować duże straty w plonach. W ocenie tego, czy jego zwalczanie na danym etapie rzeczywiście jest konieczne, pomaga tzw. próg szkodliwości. To wartość określająca liczbę osobników konkretnego gatunku, która może spowodować wymierne szkody w plonach. Jeśli zostanie przekroczona, obowiązkowo należy już podjąć działania w celu uratowania upraw. Dla przykładu w przypadku pryszczarka kapustnika próg szkodliwości na rzepaku jest przyjmowany jako 1 owad dorosły na 4 rośliny.
Zwalczanie pryszczarka kapustnika metodami naturalnymi i chemicznymi
Kiedy podejmiesz już decyzję o tym, że próg szkodliwości w uprawie Twojej kapusty czy rzepaku został przekroczony i chcesz, by pryszczarek kapustnik zniknął, zwalczanie trzeba rozpocząć jak najszybciej. Jednocześnie warto odpowiednio zaplanować swoje działania, żeby zmaksymalizować ich efektywność. W pierwszej kolejności powinieneś zdecydować, czy postawisz na naturalne metody walki ze szkodnikiem, czy też będziesz pryskać rośliny środkami chemicznymi.
W pierwszym przypadku do Twojej dyspozycji są między innymi pułapki feromonowe i preparaty biologiczne, zawierające mikroorganizmy będące naturalnymi wrogami muchówki i ułatwiające walkę z nimi bez chemii. Obowiązkowo należy dbać także o czystość upraw, usuwając chwasty, zwłaszcza należące do tej samej rodziny co rzepak czy kapusta. Ponadto trzeba pamiętać o stosowaniu płodozmianu, w celu ograniczenia przenoszenia szkodników na kolejny sezon.
Jeśli natomiast wybierzesz chemiczne metody zwalczania pryszczarka kapustnika, pytanie o to, kiedy pryskać, będzie kluczowe dla powodzenia Twoich działań. Bezwzględnie należy przestrzegać przepisów prawa w tym zakresie, a także stosować się do zaleceń producenta konkretnego środka. Tylko wtedy możesz mieć pewność, że owady zostaną usunięte nie tylko efektywnie, ale również bezpiecznie dla innych stworzeń, gleby i wód gruntowych.
Ważne, by wszystkie działania rozpocząć tak szybko, jak stwierdzisz, że próg szkodliwości został przekroczony. Jeśli w odpowiednim momencie zaczniesz pryskać insektycydami, szanse na efektywne zwalczenie szkodnika z upraw rzepaku czy innych roślin w krótkim czasie będą największe.
Czas występowania:
Od maja przez całe lato.
Szkodliwość:
Nawet 20-procentowe straty w plonie - deformacje łuszczyn, osypywanie się nasion, podatność na choroby: szarą pleśń, czerń krzyżowych, suchą zgniliznę kapustnych.
Próg szkodliwości:
1 owad na 4 rośliny rzepaku.
Forma szkodliwa:
Muchówka