Optymalna pasza objętościowa, czyli kiszonka traw z lucerną

Wojciech Lewandowski

Specjalista Sowul&Sowul

Konflikt militarny na Ukrainie, duże amplitudy cen soi, pszenicy czy rzepaku, a także zmiany klimatyczne zachodzące w ostatnich latach w całej Europie, charakteryzujące się długotrwałymi suszami spowodowały, iż model żywienia krów wysokowydajnych oparty wyłącznie na kiszonce z kukurydzy oraz wysokobiałkowej paszy treściwej wzbogacanej aminokwasami z tak zwanego „wora” w wielu gospodarstwach stał się zupełnie nieekonomiczny.

Wartości odżywcze pasz z lucerną

Zmiany te wymusiły na hodowcach szukania rozwiązań mających za zadanie poprawę zdrowotności zwierząt, przy jednoczesnym zachowaniu wydajności stada mieszczące się w ramach ekonomii. Pomimo wzrostu wydajności krów mlecznych w ostatnim dziesięcioleciu wciąż aktualne jest powiedzenie naszych dziadków: „Krowa pyskiem doji” dzięki temu wraca się do przez laty zaniedbywanych podsiewów łąk oraz zasiewów wysokowydajnych białkowych mieszanek traw z motylkowymi. Widać to, gdyż w ostatnich 3 latach struktura zasiewów lucerny, mieszanek traw o znacznym udziale lucerny, a także mieszanek poplonowych o dużej zawartości wyki ozimej nieustannie rośnie. Wysoka zawartość białka w lucernie – średnio 200 g w 1 kg suchej masy w fazie pąkowania roślin oraz jej skład aminokwasowy, dobrze uzupełniający niedobory aminokwasowe białka kukurydzy, czynią lucernę idealnym komponentem uzupełniającym kiszonkę z kukurydzy. Lucerna wytwarza bardzo głęboki system korzeniowy, odporna jest na przedłużające się susze. W Europie jest to gatunek wolny od GMO. Co ważne wysokobiałkowe pasze z lucerny charakteryzują się korzystnym składem mineralnym, zawartością aminokwasów egzogennych, soli mineralnych, mikroelemenów i witamin przede wszystkim alfa-tokoferoli i beta-karotenu.

Najlepsza lucerna na rynku

Cechami kluczowymi dla wysiewanych lucern jest nie tylko ich plonowanie czy wysokość białka. Warto znać ich liczbę spoczynku oraz zimotrwałość, dlatego też należy wybierać lucerny rekomendowane - odporne na wymarzanie. Z badań przeprowadzanych w latach 2017-2020 najwyższa mrozoodpornością, przy białku sięgającym powyżej 20% w suchej masie, charakteryzuje się Lucerna Dymitra dostępna w Ampol-Merol. 

Przygotowanie pasz z lucerny

Pomimo szeregu zalet wynikających z produkcji wysokobiałkowych pasz z lucerny samo ich przygotowanie jest procesem trudnym i wymaga dużej precyzji. Uprawy lucerny należy zaniechać na stanowiskach o nieuregulowanym odczynie pH czy też stanowiskach okresowo zalewowych. Na optymalnie wilgotnych stanowiskach jednym z rozwiązań jest zastosowanie do lucerny roślin dodatkowych w postaci wysokich traw, między innymi życic czy festulolium lub kupkówki na glebach kompleksu żytniego. Odpowiedzią firmy Sowul na zapotrzebowanie jest mieszanka Luśka 40% lucerny plus słodkie trawy, takie jak życica czy festulolium. Cukier zawarty w życicach poprawia smakowitość paszy i ułatwia zakiszanie. Na stanowiskach kompleksu żytniego zamiast życic korzystnie jest stosować późne odmiany kupkówki w proporcji 50:50 z lucerną. Dodatek kupkówki pozwala na zbieranie bardzo wydajnej paszy objętościowej, nawet na słabszych stanowiskach i podczas niedoboru wilgoci.Podsumowując, wysiew lucerny z trawami to gwarancja dobrego zbilansowanego pod względem białka i energii pokosu, niezależnie od warunków atmosferycznych czy bonitacji gleb. To idealne połączenie wysokowydajnej mieszanki kośnej ze wszystkimi zaletami lucerny.

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.