Korzyści z uprawy rzepaku

Łukasz Winiecki

Dyrektor Działu Nasion, Ampol-Merol Sp. z o.o.

Uprawa rzepaku ozimego w Polsce

Warunki glebowo-klimatyczne panujące w Polsce sprzyjają uprawie rzepaku ozimego, dlatego jest on jedną z najważniejszych upraw w naszym kraju. Obecnie rzepak ozimy zajmuje powierzchnię ok. 840 tys. ha, które w ciągu roku dają zbiór 2,7 mln. ton uprawy, co stawia nasz kraj w rankingu produkcji rzepaku na 3. pozycji (po Francji i Niemczech) w Unii Europejskiej. Uprawa cieszy się w Europie dużą popularnością, ponieważ doskonale radzi sobie na różnych rodzajach gleby (ostatnimi czasy rezygnuje się z uprawy rzepaku na słabszych stanowiskach na korzyść kukurydzy, która lepiej tam sobie radzi w sytuacji okresowej posuchy). Zaleca się również, aby nie uprawiać rzepaku na glebach podmokłych i zalewowych. Dla uprawy niezwykle ważny jest odczyn pH (kwasowość) gleby - najlepiej, żeby wynosił on od 6,0 do 7,0. Taki poziom pH sprzyja ograniczeniu aktywności w glebie jonów glinu oraz zwiększa dostępność i wykorzystanie niezbędnych pierwiastków pokarmowych nieodzownych dla prawidłowego rozwoju rzepaku. Niestety wiele gleb w Polsce boryka się z problemem niskiego pH i wymaga regularnego wapnowania w celu utrzymania jej sprawności na prawidłowym poziomie.

Środowiskowe korzyści z uprawy rzepaku ozimego

Korzyści z uprawy rzepaku ozimego jest bardzo dużo. Oczywiście pracujemy na roli, by zarabiać pieniądze. Jednak pamiętajmy też o naszym warsztacie pracy, który będziemy chcieli przekazać kolejnym pokoleniom. Nadrzędnym celem rolników jest utrzymanie żyzności gleby na wysokim poziomie, zapewniającym jej maksymalną sprawność przy uwzględnieniu realnych możliwości (skała macierzysta, opady i przebieg pogody). Rzepak ozimy należy do upraw poprawiających właściwości gleby i to właśnie dlatego warto go wziąć pod uwagę, planując płodozmian na polu. Przeplatając co sezon inną grupę roślin (oleiste, zbożowe, okopowe, motylkowe), zapobiegamy jednostronnemu wyczerpywaniu gleby w składniki pokarmowe. Ponadto rośliny z różnych grup mają inne systemy korzeniowe oraz inny skład chemiczny resztek pożniwnych, a tym samym poprawiają po sobie stanowisko pod roślinę następczą. Rzepak ozimy jest idealną rośliną jako przedplon pod zboża ozime. Dlaczego? Po pierwsze mamy dużo czasu na właściwe przygotowanie gleby po zbiorze, a przed siewami. Po drugie jego pozostałości - rozdrobnione oraz równo rozprowadzone na polu w formie mulczu są bardzo bogate w składniki pokarmowe, które już w pierwszym roku są dostępne dla roślin. Po trzecie duża masa resztek pożniwnych wpływa na wzrost udziału materii organicznej w glebie, a dzięki temu zabezpiecza glebę przed utratą wilgotności poprzez wzrost retencji wodnej.


Korzyści rzepaku ozimego w płodozmianie

Uprawa rzepaku, który przerywa monokulturę zbożową kończy również występowanie określonego dla zbóż rodzaju agorfagów na polu - szkodników, grzybów, a zwłaszcza chwastów. W praktyce oznacza to dla rolnika mniejsze zużycie środków do ochrony roślin w celu pozbycia się agrofagów, co finalnie przekłada się na realne oszczędności w perspektywie gospodarowania na tych gruntach. Doświadczenia polowe przeprowadzane rok rocznie przez Ampol-Merol potwierdzają, że obecność rzepaku w płodozmianie z dużym udziałem zbóż to realne zmniejszenie wydatków na fungicydy oraz herbicydy i oszczędności finansowe dla rolnika. Zauważamy, że uprawa rzepaku może zmniejszyć ryzyko chorób podstawy źdźbła, sporyszu, a także występowania grzybów z rodzaju Fusarium oraz żerowania szkodników żerujących na resztkach pożniwnych.

Korzyści biologiczne wynikające z uprawy rzepaku ozimego

Jak wiadomo, rzepak ozimy posiada bardzo długi i rozbudowany system korzeniowy, dzięki któremu jest w stanie sięgnąć po składniki pokarmowe znajdujące się w głębokich warstwach w glebie. Ta cecha pozwala mu zbudować silną - prawidłowo zasiloną w składniki odżywcze roślinę. Rozbudowany, palowy system korzeniowy przyczynia się także do poprawienia struktury samej gleby - pozostawia w niej potrzebne dla życia tej i każdej kolejnej uprawy kanały powietrzne i zwiększa pojemność sorpcyjną gleby.
Rzepak można siać na wszystkich stanowiskach glebowych. Wszędzie pozostawi po sobie na polu resztki pożniwne i przedsiewne, które zaopatrując ziemię w próchnicę, znakomicie wpłyną na jakość gleby pod kątem kolejnych upraw. Warstwa orna pozostawiona po rzepaku charakteryzuje się również bogatą zawartością azotu.

Dodatkowe atuty uprawy rzepaku ozimego

Niestety, pomimo licznych korzyści z uprawy rzepaku ozimego, powierzchnia uprawy na terenie naszego kraju z roku na rok maleje. Dlaczego? Przecież na dobrych stanowiskach (zwłaszcza stanowiskach kompleksu pszennego - dobrego oraz bardzo dobrego) glebowych plonuje wysoko i jest wciąż opłacalna. Do ekonomicznych zalet uprawy rzepaku należy na pewno fakt, że do uprawy wykorzystuje się te same maszyny co do uprawy zbóż.

Rzepak ozimy w ofercie Ampol-Merol

Ampol-Merol wychodzi naprzeciw potrzebom współczesnego rolnika i odpowiada na zmieniające się warunki klimatu, przedstawiając nowe odmiany rzepaku ozimego. W tym sezonie wprowadza na rynek 2 nowości: terminatora plonowania, czyli odmianę LE 18/406 - jedna z najwyżej plonujących odmian rzepaku ozimego. Cechuje się bardzo wysoką mrozodpornością i genetyczną odpornością na wirusa żółtaczki rzepy (TuYV) oraz pękanie łuszczyn. Drugą nowością jest rzepak ozimy Harvey, którego zaletą jest regularne i wysokie plonowanie rośliny oraz jej znakomita zimotrwałość. Nie bez znaczenia jest bardzo niski koszt materiału siewnego na 1 ha.
Liderem odmian z oferty Ampol-Merol jest oczywiście cały czas niepokonany rzepak ozimy Ragnar z hodowli Rapool Polska Sp. z o.o. - wyjątkowa odmiana o rekordowym plonowniu, genetycznie odporona na TuYV. Ragnar to bardzo silna odmiana, która dzięki swoim cechom poradzi sobie i podczas mroźnej zimy i podczas zimnej wiosny. Zbuduje bardzo silną roślinę bogatą w silne rozgałęzienia boczne, które są zapełnione łuszczynami.

Wybierz rzepak ozimy z Ampol-Merol, a będziesz zadowolony.

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.