Innowacje w żywieniu wysokowydajnych krów

Mariusz Hein

Dyrektor Działu Pasz Ampol-Merol Sp. z o.o.

Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 w żywieniu krów mlecznych - niezbędne uzupełnienie dawki opartej na kukurydzy w gospodarstwach bazujących głównie na kiszonce z kukurydzy i zbóż wyprodukowanych we własnym zakresie.

Problemy w żywieniu wysokowydajnych krów

W wielu regionach Europy wzrost wydajności mlecznej krów wpłynął na pogorszenie zdrowia zwierząt. W rezultacie wysokie wskaźniki brakowania przekładające się na konieczność remontu ponad 40% stada spowodowały wzrost kosztów produkcji pochłaniający dodatkowe profity wynikające ze zwiększonej produkcji. Jednym z najczęściej wymienianych przez hodowców powodów brakowania krów mlecznych jest jałowość bądź przedłużony okres międzywycieleniowy skutkujący wieloma powikłaniami w następnej laktacji.

Ampol-Merol dąży do poprawy wskaźników zdrowia, produkcji i rozrodu krów mlecznych, dlatego wprowadził na polski rynek innowacyjny koncentrat energetyczny - uzupełniający w dawce pokarmowej nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, Linum Plus.

Produkt przeznaczony jest dla wysokowydajnych krów, uwzględniając szczególnie potrzeby zwierząt karmionych dawkami żywieniowymi z przewagą kiszonki z kukurydzy, bogatymi w cukry i skrobię oraz nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6. Innowacyjny Linum Plus pozwala stosować w gospodarstwach mlecznych nowe źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, łatwo dostępnych w jelicie. Dodatkowo koncentrat dostarcza odpowiednią ilość łatwo dostępnej energii oraz polisacharydy nieskrobiowe.

Efekty stosowania Linum Plus w żywieniu krów mlecznych

Stosowanie tego produktu do żywienia krów wpływa pozytywnie na rozród stada krów mlecznych (głównie poprzez poprawę ilości zagnieżdżonych zarodków), bez konieczności ograniczania ich produkcyjności, równolegle utrzymuje wysoki status zdrowotny, tak trudny do utrzymania w gospodarstwach bazujących głównie na kiszonce z kukurydzy i zbóż wyprodukowanych we własnym zakresie. Jak wykazały badania, dzięki stosowaniu Linum Plus wzrasta poziom CLA (sprzężony kwas linolowy) w mleku krów karmionych Linum Plus o ponad 50% i wzrost sumy kwasów tłuszczowych Omega-3 o ponad 60% (tabela 1).

Tabela 1. Zawartość kwasów Omega-3 w mleku krów w zależności od żywienia

  C 18:2 (CLA), % Ω - 3 razem, %
Grupa kontrolna 0,35 0,54
Linum Plus 0,63 0,87

Najważniejszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 dla krowy dojnej jest trawa (tabela 2).

Tabela 2. Zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w surowcach paszowych

  zawartość Omega-3 [%] zawartość Omega-6 [%]
świeża trawa 49,5 16,1
trawa kiszona 45,2 18,6
siano 38,8 18,4
kukurydza kiszonka 6,3 44,3
kukurydza ziarno 1,0 52,0
pszenica 3,9 55,5
olej sojowy 8,0 54,0
olej słonecznikowy 1,0 68,0
olej lniany 52,0 16,0

Z analizy zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w surowcach wynika również, że w dawkach opartych w głównej mierze o kiszoną kukurydzę oraz duże ilości ziarna zbóż dominują kwasy tłuszczowe Omega-6.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 odpowiadają między innymi za następujące funkcje rozrodcze:
  • powiększenie i przedłużenie życia ciałka żółtego,
  • wspieranie procesu wytwarzania progesteronu,
  • blokadę prostaglandyn,
  • wspieranie procesu odżywiania i zagnieżdżania embrionu,
  • obniżenie straty embrionów.
Kwasy tłuszczowe Omega-6 odpowiadają między innymi za następujące funkcje rozrodcze:
  • są prekursorami prostaglandyn,
  • są odpowiedzialne za niszczenie ciałka żółtego,
  • są inhibitorem progesteronu,
  • są odpowiedzialne za obumieranie embrionu,
  • nową ruję.

Nawet poprawnie zbudowana dawka żywieniowa pod względem podaży białka i energii w przypadku wysokowydajnej krowy w pierwszych tygodniach nie może zaspokoić potrzeb na nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Deficyt kwasów Omega-3 przy jednoczesnej nadpodaży kwasów Omega-6 wpływa na wzrost ilości zabiegów inseminacyjnych na krowę oraz na wydłużanie okresu międzywycieleniowego krów. W praktyce często oznacza to konieczność rezygnacji gospodarstwa z droższego - lepszego nasienia, rezygnacji z nasienia seksowanego, rezygnacji z narzędzi umożliwiających stadu i gospodarstwu bezpieczny rozwój.

Rola lnu w żywieniu zwierząt

Logiczną, kluczową odpowiedzią żywieniową na wymienione problemy jest podaż ziarna lnu. Tu pojawia się jednak wyzwanie w postaci konieczności redukcji działania substancji antyżywieniowych. Ziarno lnu zawiera linamarynę i linustatynę - substancje cyjanogenne, które w wyniku działania enzymu linamarazy przechodzą w kwas pruski (cyjanowodór), trując organizm. Zastosowanie obróbki termiczno-ciśnieniowej oraz specjalnie zastosowana kompozycja produktu pozwala zredukować substancje antyżywieniowe pięciokrotnie. W Linum Plus specjalnie zastosowana technologia przerobu ziarna lnu, pszenicy i wysłodek buraczanych pozwoliła na wprowadzenie do dawki pokarmowej kwasów Omega-3 w przyswajalnej dla bydła formie. Specjalnie zastosowana kombinacja udziałów pomiędzy surowcami pozwala na optymalizację poziomów lizyny, metioniny.

 Skład Linum Plus:

  • 18% białka • 23% tłuszczu • 7,3% włókna • 20% skrobii
  • 140 g nXP (białka dostępne w jelicie) • 0,76% lysin
  • 0,34% methionin • oraz wprowadza 9,3 MJ NEL w każdym kilogramie

Nowy specjalistyczny produkt paszowy dla krów wysokowydajnych został z sukcesem przetestowany w niemieckich stadach krów mlecznych. Specjaliści paszowi Ampol-Merol chętnie zapoznają się z Państwa pytaniami dotyczącymi Linum Plus oraz z pytaniami dotyczącymi zasad wprowadzania produktu do żywienia.

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.