Dodatkowe atuty siewu kukurydzy w płodozmianie
Kukurydza to znaczące źródło powstawania próchnicy w glebie. Wprowadzanie materii organicznej do gleby, np. w postaci obornika czy resztek pożniwnych znacznie podwyższa żyzność gleby, która bezpośrednio wpływa na jej urodzajność.
Substancje, występujące na różnym etapie rozkładu, tworzą humus – próchnicę. Stanowi ona jedną z ważniejszych części składowych gleby. Średnio 56% areału w Polsce zawiera poniżej 2% próchnicy, co jest bardzo niepokojące. Z dalszych danych wynika, że 89% gleb w naszym kraju - wg miedzynarodowych konwencji - obejmuje stepowienie z wyraźnymi skutkami suszy, gdzie zawartość próchnicy ustala się poniżej 3,5%. Stąd też prawidłowa agrotechnika, z wykorzystaniem racjonalnego płodozmianu wraz z wprowadzaniem bogatej masy organicznej, jest w stanie przerwać proces zubożania naszych gleb.
Zalety próchnicy i jej wpływ na właściwości gleby
Związki humusowe – próchnica wykazują bardzo szeroki zakres korzystnych właściwości mechanicznych, chemicznych, fizycznycy i biologicznych, które bezpośrednio wpływają na jej urodzajność, czyli wielkość i jakość pozyskiwanego plonu.
Obecność samych resztek pożniwnych nie daje jednak rolnikowi gwarancji podwyższania zawartości próchnicy w glebie. Warunkiem jej powstawania jest obecność życia biologicznego, jakim jest prawidłowo rozwijający się edafon, w którego skład wchodzą: bakterie, grzyby, glony, nicienie, pierwotniaki, znane nam dżdżownice, larwy, owady itd. Kolektywnie prowadzą one bardzo złożone procesy rozkładu materii organicznej w glebie.
Intensywność rozkładu resztek pożniwnych zdecydowanie zależy od: napowietrzenia gleby, jej wilgotności, temperatury, liczebności i aktywności biologicznej (edafon) itp.
Optymalny odczyn gleby
Z kolei bardzo ważnym czynnikiem wpływającym między innymi na rozwój edafonu jest odczyn gleby.
-
wymywanie Ca ++,
-
pobieranie go przez rośliny uprawne,
-
neutralizację przez kwaśne nawozy mineralne,
-
wydzielane kwasy korzenne.
W związku z powyższym roczny bilans wapnia kształtuje się na poziomie od 300 do nawet 700 kg reaktywnego wapnia na jednym hektarze. Niedobory wapnia, a zatem spadek pH gleby w znacznym stopniu ogranicza rozwój życia biologicznego, a co za tym idzie powolny rozkład resztek pożniwnych.
Pamiętajmy, że pozostawiając substancje organicznena na polu, musimy zadbać o właściwy odczyn gleby, który powinien być obojętny z tendencją do lekko kwaśnego na glebach lżejszych.
Humus jako ważna część składowa gleby
Kukurydza to roślina produkująca olbrzymią biomasę średnio około 70-90 ton. Stąd też z gleby pobiera znaczne ilości składników pokarmowych, które po zbiorze w postaci resztek pożniwnych ponownie trafiają do gleby.
Stanowią one bogate źródło składników pokarmowych dla roślin następczych, ale dopiero po ich uprzedniej mineralizacji. Jest to bardzo cenne źródło składników pokarmowych uwalnianych w wyniku rozkładu, ale i doskonała materia do tworzenia się ważnej części składowej gleby: humusu - próchnicy.
Rola nawozów wapniowych w procesie mineralizacji
W celu szybkiego rozkładu - mineralizacji - należy po zbiorze kukurydzy zastosować nawozy wapniowe wykazujące największą reaktywność (wysoka wartość nawozowa), takie jak: Omya Calciprill 110, Granukal, wapno węglanowe Morawica lub wapno dolomitowe Radkowice.
Nazwa nawozu | Skład chemiczny (%) | Opakowania | Dawka (t/ha) | Właściwości nawozu |
---|---|---|---|---|
Omya Calciprill 110 | 91% CaCO3 = 52% CaO 2% MgCO3 | big-bag | 0,5-1,5 | 100% nawóz powstały z kredy o bardzo wysokiej reaktywności. Wilgotność nawozu poniżej 2%. Nawóz granulowany, stosowany przedsiewnie, jak i pogłównie. Dopuszczony do stosowania w gospodarstwach ekologicznych. |
Granukal | 80% CaCO3 = 45% CaO 5% MgO | luz | 0,6-1,5 | 100% nawóz powstały z kredy o bardzo wysokiej reaktywności. Wilgotność nawozu do 9%. Nawóz granulowany, stosowany przedsiewnie, jak i pogłównie. Dopuszczony do stosowania w gospodarstwach ekologicznych na terenie Niemiec. |
Wapno węglanowe Morawica | 94% CaCO3 | luz | 2,0- 4,0 | Wysokie rozdrobnienie i duża aktywność odkwaszania, bardzo dobra jakość produktu. Dopuszczony do stosowania w gospodarstwach ekologicznych. |
Wapno węglanowe z magnezem Radkowice | min 45% CaO + MgO w tym min. 15 MgO | luz | 2,0-6,0 | Nawóz zawiera dodatkowo magnez, wysokie rozdrobnienie, dobre właściwości rozsiewające. Dopuszczony do stosowania w gospodarstwach ekologicznych. |
Sypkie nawozy wapniowe jesienią należy dokładnie wymieszać z glebą, wykonując talerzowanie, którego celem będzie:
-
rozdrobnienie grubych części łodyg i korzeni,
-
wymieszanie ich z glebą i nawozem wapniowym,
-
napowietrzenie,
-
zniszczenie rosnących chwastów.
Nawozy wapniowe granulowane przez cały okres agrotechniczny
Natomiast nawozy granulowane, takie jak Omya Calciprill 110 czy Granukal powstałe w całości z kredy można zastosować w każdym okresie agrotechnicznym włącznie z terminem wiosennym - pogłównie po wschodach roślin.
Po zbiorze kukurydzy do gleby powraca aż 40% pobranego azotu oraz znaczne ilości potasu od 50 do 60%. Dla prawidłowego rozkładu tej materii jest zbędne jesienne nawożenia azotem w celu jej szybszego rozkładu (stosunek C:N), ale konieczne jest wapnowanie z wykorzystaniem dobrej jakości nawozów wapniowych.
Według Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wapnowanie ścierniska po kukurydzy uwalnia więcej kwasów huminowych niż nawozy azotowe, na co wskazują wyniki zawarte w poniższej tabeli:
Saletra amonowa | Siarczan amonu | CaCO3 |
---|---|---|
145 kg N ha-1 | 145 kg N ha-1 | +1,14 t |
+0,44 t | +0,08 t | 1500 kg N ha-1 |
Kukurydza lubi wapń
Wymagania pokarmowe kukurydzy co do wapnia są bardzo wysokie, gdyż do wyprodukowanie 1 tony zielonej masy zużywa 2 kg CaO, zatem przy plonie 65 t/ha pobiera aż 130 kg CaO. Dodając do bilansu wapniowego jego wymycie, neutralizację powstałą przez nawozy mineralne i kwasy korzenne należy dostarczyć od 540 do 660 kg CaO na 1 ha. Właściwa agrotechnika i odpowiedni dobór nawozów wapniowych w znacznym stopniu może włynąć na zwiększenie urodzajności gleb.
Rolnicy poprzez intensywniejsze wprowadzanie nawozów wapniowych na swoje pola aktywują życie biologiczne w glebie, zwiekszają udział dostepnych składników pokarmowych, poprawiają jej strukturę, co bezpośrednio wpływa na wielkości plonu i opłacalność produkcji.
Nakłady poniesione na nawożenie wapniowe są niewspłómiernie niższe od długoosiągalnych korzyści powstałych w prododukcji roślinnej z wykorzystaniem dobrych nawozów wapniowych podpartych atestem.
Roślina uprawna | Dawka [kg/ha] |
Ilość wody [l/ha] |
Liczba zabiegów | Termin stosowania i uwagi |
---|---|---|---|---|
Zboża | 2 - 4 | 200 - 300 | 2 - 4 | Jesienią od fazy 3 liści. Wiosną od momentu ruszenia wegetacji do fazy dojrzałości mlecznej ziarna. |
Rzepak | 3 - 4 | 200 - 300 | 2 - 3 | Jesienią od fazy 3 liści. Wiosną od momentu ruszenia wegetacji do końca fazy zielonego pąka. W fazie opadania płatków. |
Kukurydza | 3 - 4 | 200 - 300 | 2 - 3 | Od fazy 2 liści do możliwości technicznej wykonania zabiegu. |
Ziemniaki | 2 - 4 | 200 - 300 | 2 - 4 | Od pełnych wschodów do fazy intensywnego wzrostu bulw. |
Buraki | 3 - 4 | 200 - 300 | 2 - 3 | Od fazy 3 liści do zakrycia międzyrzędzi. |
Rośliny bobowate | 3 - 4 | 200 - 300 | 2 - 3 | Od pełnych wschodów do fazy wypełniania strąków. |
Tytoń | 3 - 5 | 200 - 300 | 1 - 2 | Po przyjęciu się rozsady. Następnie za 7-10 dni. |
Warzywa | 3 - 4 | 400 - 600 | 2 - 4 | We wczesnych fazach wzrostu oraz przed kwitnieniem i tworzeniem plonu. |
Drzewa i krzewy owocowe | 3 - 4 | 500 - 1000 | 2 - 4 | Od początku wegetacji do momentu wybarwiania się owoców w odstępach 10 - 14-dniowych. |
Użytki zielone | 2 - 4 | 200 - 300 | 2 - 3 | Od momentu ruszenia wegetacji do połowy września - 7 - 10 dni po każdym pokosie/wypasie. |