Śmietka kapuściana

Rodzina:

Śmietkowate

Uprawa:

Brokuł, Kalafior, Kapusta głowiasta, Rzepak jary, Rzepak ozimy

Opis:

Larwa: beznożna, gruba, błyszcząca, kremowa (biała lub żółta), o długości do 7 mm, żeruje na podziemnej części rośliny.
Osobnik dorosły: muchówka przypomina w wyglądzie domową muchę, długość 5-6,5 mm, brunatny lub czarny, z czerwoną plamką.
Jaja: białe i podłużne.

Czas występowania:

Larwa - wrzesień/listopad, poczwarka - okres zimy, muchówka - kwiecień/maj.

Szkodliwość:

Objadanie bocznych korzeni, wydrążenie korytarzy w korzeniu palowym, słabe przyrosty roślin, więdnięcie, żółknięcie, zwiększenie podatności roślin na wymarzanie i na suszę.

Próg szkodliwości:

Kapusta, rzepak: 1 osobnik dorosły w żółtym naczyniu w ciągu 3 kolejnych dni.
Brokuł: więcej niż 10 jaj na 10 kolejnych roślinach.

Forma szkodliwa:

Larwa: najgroźniejsze jest II i III pokolenie; osobnik dorosły - muchówka.

Produkty na śmietkę kapuścianą

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.