Chowacz czterozębny
Rodzina:
Ryjkowcowate
Uprawa:
Brokuł, Kalafior, Kapusta głowiasta
Opis:
Chrząszcz: 2,5-3 mm, czarny z szarozielonym odcieniem, na górnej stronie między pokrywami przy przedpleczu - jasna plamka, odnóża czerwonożółte; samiec - ryjek owłosiony, samica - owłosiona w części nasadowej.
Jajo: białe, owalne, 0,5 mm.
Larwa: beznoga, biała, głowa ciemnobrązowa, 4-5 mm.
Poczwarka: biała, do 4 mm.
Czas występowania:
Brokuł, kalafior - wczesne fazy wzrostu; Kapusta - w całym okresie wegetacji.
Szkodliwość:
Brokuł, kalafior: larwy żerują wewnątrz korzeni i łodyg, tworząc chodniki - rośliny żółkną i są zachamowane we wzroście.
Kapusta: wygryza nieregularne dziury w blaszce liściowej, samice składają jaja do nerwu głównego liścia lub na dolnej stronie ogonka liściowego. Larwy żerują w głównym nerwie liścia, a później przechodzą do rdzenia łodygi, gdzie żerują gromadnie.
Próg szkodliwości:
Brokuł: 2-4 chrząszcze na liściach sercowych na 25 kolejnych roślinach.
Kapusta: 20 chrząszczy w żółtym naczyniu przez kolejne 3 dni.
Forma szkodliwa:
Larwa