Chowacz czterozębny

Rodzina:

Ryjkowcowate

Uprawa:

Brokuł, Kalafior, Kapusta głowiasta

Opis:

Chrząszcz: 2,5-3 mm, czarny z szarozielonym odcieniem, na górnej stronie między pokrywami przy przedpleczu - jasna plamka, odnóża czerwonożółte; samiec - ryjek owłosiony, samica - owłosiona w części nasadowej.
Jajo: białe, owalne, 0,5 mm.
Larwa: beznoga, biała, głowa ciemnobrązowa, 4-5 mm.
Poczwarka: biała, do 4 mm.

Czas występowania:

Brokuł, kalafior - wczesne fazy wzrostu; Kapusta - w całym okresie wegetacji.

Szkodliwość:

Brokuł, kalafior: larwy żerują wewnątrz korzeni i łodyg, tworząc chodniki - rośliny żółkną i są zachamowane we wzroście.
Kapusta: wygryza nieregularne dziury w blaszce liściowej, samice składają jaja do nerwu głównego liścia lub na dolnej stronie ogonka liściowego. Larwy żerują w głównym nerwie liścia, a później przechodzą do rdzenia łodygi, gdzie żerują gromadnie.

Próg szkodliwości:

Brokuł: 2-4 chrząszcze na liściach sercowych na 25 kolejnych roślinach.
Kapusta: 20 chrząszczy w żółtym naczyniu przez kolejne 3 dni.

Forma szkodliwa:

Larwa

Produkty na chowacza czterozębnego

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.