Rizoktonioza

Nazwa inaczej:

Ospowatość bulw

Uprawa:

Sałata, Ziemniak

Czas występowania:

Ziemniak - wkrótce po zasadzeniu bulw w ziemi; sałata - we wczesnych fazach wzrostu

Szkodliwość:

Ziemniak: spadek wielkości plonu
Sałata: zahamowany wzrost, więdnięcie, zamieranie

Miejsce infekcji:

Ziemniak - bulwy i łodygi; sałata - liście

Objawy choroby:

Ziemniak: bulwy - czarne, drobne grudki (przetrwalniki grzyba - sklerocja), z których wyrastają gnijące kiełki; łodygi - z jasnoszarą opilśnią, z czasem próchniejące
Sałata - czarna zgnilizna dolnych liści główki

Intensywny rozwój rolnictwa na całym świecie niesie za sobą wiele pozytywnych konsekwencji, ale przyczynia się również do rozprzestrzeniania chorób. Jednym ze schorzeń, które upowszechniły się w ostatnim czasie, jest chociażby rizoktonioza ziemniaka, zwana również czarną stopą albo ospowatowością bulw. Jeśli do tej pory nie miałeś z nią do czynienia, dowiedz się więcej. Przeczytaj, jakie konsekwencje powoduje, sprawdź, na co zwrócić uwagę, obserwując objawy i porównując je ze zdjęciami, i dowiedz się, co można zrobić, by jej zwalczanie było skuteczne, kiedy uprawy zostaną już zaatakowane.

Rizoktonioza ziemniaka – najbardziej charakterystyczne objawy

Należy zacząć od rozpoznania tego problemu, dzięki czemu możliwy będzie dobór najskuteczniejszych metod jego eliminacji. Aby upewnić się, że masz do czynienia właśnie z rizoktoniozą ziemniaka, warto sprawdzić zdjęcia obrazujące jej objawy, jeszcze zanim rozpoczniesz zwalczanie choroby.

Przyglądając się grafikom, z pewnością zauważysz nietypowe zmiany, przede wszystkim w obrębie korzeni. Strzępki grzybni atakują je, powodując ich ciemnienie, obsychanie, a na końcu obumieranie. Można zaobserwować również ciemne grudki i wystające z nich gnijące kiełki. Przeglądając zdjęcia przedstawiające objawy choroby, z pewnością zwrócisz uwagę, że w przypadku ziemniaków to właśnie na korzeniach można zauważyć najbardziej zaawansowane patologiczne zmiany. W rezultacie łodygi i kwiaty nie otrzymują wystarczającej ilości wody i składników odżywczych, co upośledza ich rozwój i wzrost. Łodygi mogą próchnieć, a liście zwijać się i mięknąć. Również plony są zdecydowanie mniejsze od zakładanych. Straty spowodowane chorobą są tym większe, że może się ona ujawniać na każdym etapie rozwoju rośliny, począwszy od wschodów aż po w pełni dojrzałe kłącza.

Co ciekawe, wbrew swojej nazwie, schorzenie poza ziemniakami może atakować również sałatę, przede wszystkim we wczesnych fazach wzrostu rośliny. W tym przypadku zmiany są widoczne głównie w okolicach liści. Pojawia się na nich czarna zgnilizna, zazwyczaj umiejscowiona u dołu główki. 

Kiedy na podstawie powyższych objawów potwierdzisz, że to właśnie rizoktonioza ziemniaka zaatakowała Twoje uprawy, zwalczanie jej najlepiej jest rozpocząć jak najszybciej.

Przyczyny rizoktoniozy ziemniaka

Pora zastanowić się, jakie są powody występowania tego problemu. Wiesz już, jakie objawy daje rizoktonioza ziemniaka, jak wyglądają one na zdjęciach i dlaczego szybkie zwalczanie jest tak istotne. Ospowatość zaliczamy do grupy chorób grzybiczych. Patogenami, które odpowiadają za jej rozwój, są namnażające się w glebie grzyby z rodziny Rhizoctonia solani. Najlepiej czują się w ciepłym i wilgotnym środowisku, dlatego rizoktonioza pojawia się w uprawach przede wszystkim w upalnych i deszczowych miesięcy letnich. 

Skuteczne zwalczanie rizoktoniozy ziemniaka metodami chemicznymi i naturalnymi

Kluczowe znaczenie ma tempo działania. W związku z poważnymi konsekwencjami, jakie może powodować rizoktonioza ziemniaka, kiedy tylko zaobserwujesz jej objawy, powinieneś zaplanować jej zwalczanie. Stąd też tak ważne jest, by w razie potrzeby mieć możliwość porównania symptomów występujących na roślinach ze zdjęciami rizoktoniozy, by mieć pewność, że to ona jest przyczyną problemów, i dobrać odpowiedni sposób jej zwalczania. Zależnie od przyjętych założeń prowadzenia uprawy i stopnia zaawansowania infekcji, do Twojej dyspozycji są metody chemiczne lub naturalne. Zapoznaj się z nimi i zdecyduj, które lepiej sprawdzą się w Twoim przypadku.

Metody chemiczne zwalczania choroby

Dla pewności, że to rizoktonioza ziemniaka zaatakowała Twoje uprawy, sprawdź zdjęcia, porównując widoczne na nich objawy ze zmianami widocznymi na Twoich roślinach. Dopiero wtedy wybierz konkretny preparat do oprysków. Wcześniejsze upewnienie się co do przejawów schorzenia da Ci pewność, że środek będzie rzeczywiście skuteczny. Pamiętaj też, by dokładnie zapoznać się z instrukcjami przygotowanymi przez producenta, aby mieć pewność, że zwalczanie choroby nie tylko będzie efektywne, ale jednocześnie nie będzie stanowiło zagrożenia dla środowiska naturalnego. Zwróć uwagę na zalecane dawkowanie i pory oprysków. 

Profilaktyczne sposoby przeciwdziałania rizoktoniozie

Istnieją również metody pozwalające zabezpieczyć się przed chorobą, zmniejszyć szanse na to, że rozwinie się w Twoich uprawach i sprawić, że będziesz znał jej objawy tylko ze zdjęć. Dzięki nim zwalczanie rizoktoniozy może wcale nie być konieczne.

Duże znaczenie ma chociażby sposób sadzenia bulw. Ważne, by nie umieszczać ich zbyt głęboko w glebie. Samo podłoże nie powinno być natomiast zimne i wilgotne. Dobrze jest odpowiednio je przygotować, oczyszczając z pozostałości starych roślin, które mogą być nosicielami chorób. Istotne jest też właściwe nawożenie – wysoka zawartość potasu podnosi odporność na grzyby. Należy także zadbać o prawidłową obsadę pól i stosować płodozmian. Ziemniak nie powinien być na przykład sadzony na tym samym stanowisku częściej niż co cztery lata. 

Warto też regularnie kontrolować stan swoich upraw, starannie sprawdzając stan korzeni i liści. Pozwoli to na wychwycenie objawów schorzenia na bardzo wczesnym etapie i szybką reakcję. 

Produkty na rizoktoniozę

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.