Czerń krzyżowych
Nazwa inaczej:
Alternarioza, czernienie łuszczyn, czerń rzepaku, alternarioza kapustowatych, czarna plamistość
Uprawa:
Brokuł, Kalafior, Kapusta głowiasta, Rzepak jary, Rzepak ozimy
Czas występowania:
Rzepak: przy długotrwałej, deszczowej pogodzie; brokuł, kalafior, kapusta: grzyb atakuje już w fazie siewek (zgorzel siewek)
Szkodliwość:
Rzepak: straty w plonie i jakości, słabiej wypełnione łuszczyny; próg szkodliwości: BBCH 65-71, 10-15% porażonych roślin
Brokuł: powoduje duże straty w uprawach, prowadząc do obniżenia jakości i wysokości plonu
Kalafior: powoduje duże straty w uprawach, prowadząc do obniżenia jakości i wysokości plonu, róże kalafiora nie nadają się do spożycia oraz do przetwórstwa
Kapusta: powoduje duże straty w uprawach, prowadząc do obniżenia jakości i wysokości plonu, główka nie nadaje się do spożycia oraz do przetwórstwa
Miejsce infekcji:
Rzepak: łuszczyny; brokuł, kalafior: liście, podstawy łodyg, róże; kapusta: liście, podstawy łodyg, główka
Objawy choroby:
Brokuł, kalafior, kapusta: liście mają brązowe plamy z charakterystyczną obwódką, z czasem zamieranie i wykruszanie chorej tkanki, również gnicie podstawy liści i główek, róże: na powierzchni brązowe, zapadające się plamy z czarnym mączystym nalotem, grzyb wydziela do środka toksyczne substancje