Czerń krzyżowych

Nazwa inaczej:

Alternarioza, czernienie łuszczyn, czerń rzepaku, alternarioza kapustowatych, czarna plamistość

Uprawa:

Brokuł, Kalafior, Kapusta głowiasta, Rzepak jary, Rzepak ozimy

Czas występowania:

Rzepak: przy długotrwałej, deszczowej pogodzie; brokuł, kalafior, kapusta: grzyb atakuje już w fazie siewek (zgorzel siewek)

Szkodliwość:

Rzepak: straty w plonie i jakości, słabiej wypełnione łuszczyny; próg szkodliwości: BBCH 65-71, 10-15% porażonych roślin
Brokuł: powoduje duże straty w uprawach, prowadząc do obniżenia jakości i wysokości plonu
Kalafior: powoduje duże straty w uprawach, prowadząc do obniżenia jakości i wysokości plonu, róże kalafiora nie nadają się do spożycia oraz do przetwórstwa
Kapusta: powoduje duże straty w uprawach, prowadząc do obniżenia jakości i wysokości plonu, główka nie nadaje się do spożycia oraz do przetwórstwa

Miejsce infekcji:

Rzepak: łuszczyny; brokuł, kalafior: liście, podstawy łodyg, róże; kapusta: liście, podstawy łodyg, główka

Objawy choroby:

Rzepak: łuszczyny z czarnymi i drobnymi plamkami w żółtej obwódce, które się powiększają i łatwo otwierają - wtedy nasiona, które jeszcze nią są dobrze wykształcone, pokrywają się nalotem grzybni
Brokuł, kalafior, kapusta: liście mają brązowe plamy z charakterystyczną obwódką, z czasem zamieranie i wykruszanie chorej tkanki, również gnicie podstawy liści i główek, róże: na powierzchni brązowe, zapadające się plamy z czarnym mączystym nalotem, grzyb wydziela do środka toksyczne substancje

 

Produkty na czerń krzyżowych

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.