Zgnilizna twardzikowa

Nazwa inaczej:

Biała pleśń łodyg

Uprawa:

Brokuł, Fasola szparagowa, Łubin, Marchew, Pietruszka, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Ziemniak

Czas występowania:

W warunkach wysokiej wilgotności

Szkodliwość:

Brunatnienie i zamieranie liści i łodyg, przedwczesne zamieranie roślin

Miejsce infekcji:

Korzenie, pędy, liście, owoce, łodyga

Objawy choroby:

Na zaatakowanej tkance występuje duża, puszysta i biała grzybnia, oprócz niej  pojawiają się sklerocja - czarne zarodniki przetrwalnikowe 

Produkty na zgniliznę twardzikową

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.