Mączniak prawdziwy

Nazwa inaczej:

Mączniak, mączniak właściwy

Uprawa:

Burak cukrowy, Burak ćwikłowy, Groch siewny, Groch zielony, Jabłoń, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Marchew, Owies, Pietruszka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Truskawka, Żyto jare, Żyto ozime

Czas występowania:

Głównie przy wysokiej wilgotności i temperaturze

Szkodliwość:

Stopniowo ogranicza rozwój porażonych części roślin, doprowadza do zamierania rośliny - straty w plonie

Miejsce infekcji:

Na powierzchni zaatakowanej rośliny - m.in. na liściach, łodygach zielonych, młodych pąkach, owocach

Objawy choroby:

Na częściach zielonych roślin pojawia się charakterystyczny, biały, mączysty nalot, który jest supiskiem bezbarwnych strzępek grzybni i zarodników konidialnych, grzybnia po jakimś czasie ciemnieje, staje sie bardziej brązowa, tworzy kuliste owocniki (czarne lub ciemnobrązowe); mączniak prawdziwy występuje na wielu gatunkach roślin - dzewach i krzewach liściastych, chwastach, roślinach ozdobnych i motylkowych, na zbożach, warzywach, owocach

Produkty na mączniaka prawdziwego