Mączniak prawdziwy
Nazwa inaczej:
Mączniak, mączniak właściwy
Uprawa:
Burak cukrowy, Burak ćwikłowy, Groch siewny, Groch zielony, Jabłoń, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Marchew, Owies, Pietruszka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Truskawka, Żyto jare, Żyto ozime
Czas występowania:
Głównie przy wysokiej wilgotności i temperaturze
Szkodliwość:
Stopniowo ogranicza rozwój porażonych części roślin, doprowadza do zamierania rośliny - straty w plonie
Miejsce infekcji:
Na powierzchni zaatakowanej rośliny - m.in. na liściach, łodygach zielonych, młodych pąkach, owocach
Objawy choroby:
Na częściach zielonych roślin pojawia się charakterystyczny, biały, mączysty nalot, który jest supiskiem bezbarwnych strzępek grzybni i zarodników konidialnych, grzybnia po jakimś czasie ciemnieje, staje sie bardziej brązowa, tworzy kuliste owocniki (czarne lub ciemnobrązowe); mączniak prawdziwy występuje na wielu gatunkach roślin - dzewach i krzewach liściastych, chwastach, roślinach ozdobnych i motylkowych, na zbożach, warzywach, owocach