Szara pleśń

Uprawa:

Bobik, Cebula, Fasola szparagowa, Groch siewny, Groch zielony, Jabłoń, Kalafior, Kapusta głowiasta, Łubin, Malina, Porzeczka, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia

Czas występowania:

Wzrost temperatury (15-24 °C) i wilgotności powietrza (powyżej 90%) wskutek długotrwałych opadów

Szkodliwość:

Żółknięcie, szybkie brązowienie, zamieranie, utrata plonu, obniżenie zdolności kiełkowania

Miejsce infekcji:

Wiele miejsc - od nasion po owoce

Objawy choroby:

Ślady pylącego nalotu i plamy/przebarwienia; na siewkach - zbrunatnienie łodyg, pąki - brunatnieją i zamierają, na dorosłych roślinach - brunatne, z czasem gnijące plamy; miejsca zainfekowane pokrywają się pylącym nalotem, na którym pojawiają się owocniki grzyba (skleroty) - czarne, okrągłe i twarde; występuje na wielu odmianach roślin - na warzywach, owocach, roślinach iglastych i liściastych, roślinach ozdobnych

Produkty na szarą pleśń

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.