Szara pleśń
Uprawa:
Bobik, Cebula, Fasola szparagowa, Groch siewny, Groch zielony, Jabłoń, Kalafior, Kapusta głowiasta, Łubin, Malina, Porzeczka, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia
Czas występowania:
Wzrost temperatury (15-24 °C) i wilgotności powietrza (powyżej 90%) wskutek długotrwałych opadów
Szkodliwość:
Żółknięcie, szybkie brązowienie, zamieranie, utrata plonu, obniżenie zdolności kiełkowania
Miejsce infekcji:
Wiele miejsc - od nasion po owoce
Objawy choroby:
Ślady pylącego nalotu i plamy/przebarwienia; na siewkach - zbrunatnienie łodyg, pąki - brunatnieją i zamierają, na dorosłych roślinach - brunatne, z czasem gnijące plamy; miejsca zainfekowane pokrywają się pylącym nalotem, na którym pojawiają się owocniki grzyba (skleroty) - czarne, okrągłe i twarde; występuje na wielu odmianach roślin - na warzywach, owocach, roślinach iglastych i liściastych, roślinach ozdobnych