MacroSpeed® Green: Magnez i siarka zamknięte w granuli
MacroSpeed® Green to nawóz mineralny zawierający wysoką koncentrację magnezu (25% MgO) i siarki (50% SO3), całkowicie rozpuszczalnych w wodzie.
Magnez zawarty w nawozie MacroSpeed® Green jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Szczególnie duże wymagania pokarmowe w stosunku do tego pierwiastka wykazuje kukurydza, burak cukrowy i pastewny, lucerna, koniczyna oraz użytki zielone.
Rośliny te pobierają powyżej 50 kg MgO z ha. Do roślin o średnim zapotrzebowaniu na magnez, pobierających od 20 do 50 kg MgO z ha, należy rzepak, ziemniak i rośliny bobowate grubonasienne. Z kolei stosunkowo niskimi potrzebami pokarmowymi charakteryzują się roślinyzbożowe, pobierające poniżej 20 kg MgO z ha.
Magnez stanowi podstawowy składnik chlorofilu i tym samym zwiększa efektywność procesu fotosyntezy. Oddziałuje na transport asymilatów i aktywuje enzymy oraz wpływa |na przemiany energetyczne.
Magnez zwiększa plon ziarna roślin zbożowych i ilość zawartego w nim białka oraz poprawia jego jakość poprzez podnoszenie zawartości aminokwasów egzogennych, między innymi tryptofanu. Ponadto kształtuje zawartość tłuszczu w nasionach roślin oleistych, cukru w korzeniach burakacukrowego oraz skrobi w bulwach ziemniaka. Oddziałuje na wielkość oraz wybarwienie owoców i warzyw, a także nadaje im odpowiedni aromat. Magnez zwiększa również odporność roślin na ataki pasożytów i grzybów, utrudniając ich przenikanie przez ściany komórkowe, a tym samym osłabiając ich negatywne oddziaływanie na rośliny.
Magnez uczestniczy w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, biorąc udział w procesie oddychania, syntezie kwasów nukleinowych, węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i barwników roślinnych.
W związku z wysoką zawartością siarki nawóz MacroSpeed® Green zalecany jest szczególnie w uprawie roślin o dużych wymaganiach pokarmowych w stosunku do tego składnika. Rośliny ze względu na zapotrzebowanie na siarkę dzieli się na trzy grupy. Bardzo duże zapotrzebowanie wykazują rośliny krzyżowe – rzepak, kapusta, gorczyca, rzodkiew i rzepa oraz liliowate – cebula i czosnek. Pobierają one około 40 kg siarki z hektara, przy czym pobranie tego pierwiastka może dochodzić nawet do 80 kg z ha. Bardzo wysokie potrzeby pokarmowe tej grupy roślin na siarkę wiążą się z produkcją specyficznych związków siarki, od których zależy ich przydatność użytkowa, takich jak kwasy tłuszczowe czy olejki gorczyczne. Do roślin o dużym zapotrzebowaniu na ten pierwiastek należą bobowate, zwłaszcza lucerna, koniczyna oraz burak cukrowy i pastewny, które pobierają od 20 do 40 kg siarki z ha. Wysokie wymagania roślin bobowatych w stosunku do tego składnika wynikają z ich symbiozy z bakteriami wiążącymi wolny azot oraz z produkcji dużych ilości białka. Z kolei niewielkie zapotrzebowanie na siarkę wykazują różne gatunki traw łąkowych i pastwiskowych, zboża oraz ziemniaki – pobierają od 12 do 25 kg z ha. Ta grupa roślin reaguje na nawożenie siarką szczególnie przy wyższym poziomie nawożenia azotem. Siarka zawarta w nawozie MacroSpeed® Green stanowi składnik aminokwasów, białek i tłuszczów oraz uczestniczy w metabolizmie roślin, występując między innymi w takich związkach jak koenzym A czy ferredoksyna. Koenzym A kontroluje procesy oksydoredukcyjne i proces fotosyntezy oraz bierze udział w produkcji kwasów tłuszczowych i metabolizmie tłuszczów. Ferredoksyna stanowi składnik grup prostetycznych enzymów oraz kontroluje reakcje oksydoredukcyjne i transport elektronów, jak również wchodzi w skład aparatu fotosyntetycznego roślin. Bierze także udział w redukcji azotu atmosferycznego przez bakterie brodawkowe, które żyją w symbiozie z roślinami bobowatymi.
Siarka jest składnikiem witamin (B1 i H) oraz związków, które odpowiadają za specyficzny smak czy zapach wielu roślin (olejki czosnkowe, olejki gorczyczne). Olejki czosnkowe występują w roślinach z rodzaju Allium (w czosnku, cebuli i porach) oraz w mięcie pieprzowej, chrzanie czy ananasach. Z kolei olejki gorczyczne o ostrym smaku występują w roślinach z rodziny Cruciferae.
Obecna w nawozie MacroSpeed® Green siarka wpływa na lepsze wykorzystanie fosforu i potasu z nawozów mineralnych. Zwiększa plonowanie roślin poprzez korzystny wpływ na efektywność wykorzystania przez nie azotu oraz jego przemiany w związki o charakterze białkowym. Wpływa na poprawę parametrów jakościowych poprzez zwiększenie zawartości tłuszczu w nasionach roślin oleistych, sacharozy w korzeniach buraka cukrowego, a także skrobi, karotenu oraz witaminy C w bulwach ziemniaka.
Siarka wpływa na poprawę wartości odżywczej oleju, głównie poprzez wzrost udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przypadku roślin zbożowych pierwiastek ten poprawia wartość żywieniową pszenicy oraz oddziałuje korzystnie na parametry przemiałowe ziarna i wartość wypiekową mąki.
Dodatkowo siarka zwiększa naturalną odporność roślin na stresy biotyczne. Dzieje się tak, gdyż między innymi odpowiada za syntezę lignin występujących w ścianie komórkowej, które zwiększają odporność roślin na działanie patogenów. Również inne związki siarki, takie jak cysteina, siarkowodór, glutation, sulfolipidy, glukozynolany, fitoaleksyny i alliiny poprawiają naturalną odporność roślin.
MacroSpeed® Green zwiększa efektywność wykorzystania azotu przez rośliny.