Skuteczna konserwacja kiszonek
- trawy,
- lucerny,
- GPS-y,
- żyto,
- kukurydza.
Prawidłowe zakiszanie tych surowców jest efektywną metodą ich konserwacji. Popełnione podczas przygotowania kiszonki błędy mogą powodować rozwój szkodliwej mikroflory (np. Clostridiów) i narażać producentów na straty. Składniki pokarmowe tracone są głównie z powodu wtórnej fermentacji. Wzrasta wówczas temperatura kiszonki, co powoduje ograniczenie jej pobierania przez bydło i w konsekwencji spadek produkcji. Dobra kiszonka powinna być również wolna od mikotoksyn, które mogą być przyczyną problemów zdrowotnych w stadzie.
Rola inokulantów w produkcji kiszonki
Niezwykle pomocne w produkcji dobrej jakości kiszonek są inokulanty - odpowiednio dobrane i wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego. To właśnie ich dobroczynne działanie pozwala na szybkie i efektywne obniżenie pH zakiszanej masy oraz ograniczenie strat. Dlatego właśnie celowe i ekonomicznie uzasadnione jest ich stosowanie. Oczywiście wzbogacenie kiszonek w inokulanty nie zwalnia nas z reżimu technologicznego, którego powinniśmy przestrzegać na każdym etapie ich produkcji. Nawet najbardziej efektywny dodatek nie przyniesie pożądanego efektu, jeśli zapomnimy o podstawowych zasadach sporządzania kiszonek.
Przy niższym plonie zadbaj o jakość
Susza, z jaką mieliśmy do czynienia w większości rejonów naszego kraju, nie napawa optymizmem hodowców bydła. Wiadomo już, że plony kukurydzy będą niższe. Niezwykle ważne jest więc prawidłowe przetworzenie ich w efektywną kiszonkę. Niestety nie mamy wpływu na przebieg pogody, ale na podniesienie jakości i ograniczenie strat w surowcu, który zbieramy - już tak.
W Ampol-Merol wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom hodowców. Posiadamy w swojej ofercie efektywne inokulanty/zakiszacze dedykowane do zakiszania zarówno zielonek z traw, lucerny, ich mieszanek i GPS-ów oraz kukurydzy. Dzięki zawartości kilku szczepów bakterii kwasu mlekowego działają one wielokierunkowo.
Efektem jego dobroczynnego działania jest:
• Obniżenie pH zakiszanej masy zarówno wilgotnej, jak i podsuszonej. Działają nawet w skrajnych warunkach, kiedy warunki pogodowe zmuszają do zbioru zbyt wilgotnego surowca.
• Produkcja kwasu mlekowego - wpływa to na poprawę i ukierunkowanie fermentacji.
• Redukcja bakterii z rodzaju Clostridium, które negatywnie wpływają na jakość mleka i produktów mlecznych.
• Poprawa stabilność tlenowej - akiszacze stwarzają warunki dla produkcji kwasu octowego odpowiedzialnego za stabilizację tlenową. Konsekwencją jest zmniejszenie zakiszanej masy strat do 7%.
• Ograniczenie strat suchej masy zakiszanego surowca nawet do 10%. Dostępne w Ampol–Merol inokulanty MICROSILE rekomendujemy do stosowania w ilości 500 g na 50 ton zakiszanego surowca.