Gospodaruj Zgodnie z Naturą

mgr inż. Grzegorz Kopeć

Dyrektor ds. Innowacji Ampol-Merol Sp. z o.o.

Postępująca intensyfikacja produkcji roślinnej w krajach technologicznie rozwiniętych znacznie narusza równowagę w ekosystemach rolniczych. Szczególnie odnosi się to do „żywotności – urodzajności gleby”, która jest siedliskiem dla roślin uprawnych. Notuje się, że z każdym rokiem spada w niej aktywność i jakość edafonu glebowego, co między innymi ma wpływ na tworzenie i zawartość próchnicy.

Stan polskich gleb

W Polsce taka sytuacja występuje również i ma szczególne nasilenie na glebach „słabych“, tzn. mało próchnicznych. Przeciętna jej zawartość waha się w szerokim przedziale od 0,5 (na glebach bielicowych-piaszczystych) do 6% na glebach idealnych (rędziny, czarnoziemy, mady rzeczne).

Podsumowując, aż 56% powierzchni uprawowej w Polsce zawiera poniżej 2,0% próchnicy. Jest to najniższy poziom w UE, co jest bardzo niepokojące, szczególnie w dobie narastającej suszy, która ten areał corocznie powiększa.

Stąd też powstają trendy do tworzenia gospodarstw regeneratywnych, w których między innymi prawidłowa agrotechnika z wykorzystaniem racjonalnego płodozmianu - przy jednoczesnym wprowadzaniu bogatej masy organicznej - jest w stanie przerwać postępujący proces degradacji.

Niestety obecność samej masy organicznej nie daje rolnikowi gwarancji podwyższania jej urodzajności. Znaczącym czynnikiem wpływającym na jej wielkość jest obecność, jakość oraz aktywność życia biologicznego, jakim jest prawidłowo rozwijający się edafon. W jego skład wchodzą: najbardziej liczne bakterie, grzyby, glony, nicienie, pierwotniaki, znane nam dżdżownice, larwy, owady itd. Kolektywnie prowadzą one bardzo złożone procesy, które między innymi prowadzą do rozkładu materii organicznej w glebie i powstawania próchnicy – humusu.

W WIĘKSZOŚCI GLEB w POLSCE pełen rozkład i mineralizacja resztek roślinnych to proces bardzo powolny i niepełny. Często obserwujemy, że po roku, dwóch uprawy słoma w glebie jest nadal nierozłożona.

Złożona masa roślinna występuje na różnym etapie rozkładu, który finalnie powinien zakończyć się powstawaniem humusu i uwalnianiem się składników pokarmowych do gleby. Niestety brak odpowiednich mikroorganizmów glebowych często blokuje powyższe procesy.

To one stanowią jedną z najważniejszych części składowych tzw. „żywej” gleby. To na niej producenci rolni mogą osiągać zdecydowanie większe plony o wysokiej jakości.

„Żywą glebę” charakteryzuje:

  •       bogatszy oraz intensywniejszy rozwój fauny i flory glebowej, która to aktywniej mineralizuje masę organiczną, uwalniając składniki pokarmowe do gleby, zwiększając jej żyzność, daje możliwość ograniczenia poziomu nawożenia mineralnego - niższe koszty zakupu nawozów;

  •       wyższa „zdrowotność”, gdzie przez pełny i szybki rozkład resztek roślinnych neutralizowane są organizmy chorobotwórcze, które są źródłem zakażeń roślin następczych, np. choroby płodozmianowe;

  •       większy potencjał magazynowanie składników pokarmowych w glebie, chroniąc je przed nadmiernym wymywaniem. Szczególnie dotyczy to azotu, wapnia, siarki i potasu;

  •       tworzenie się struktury gruzełkowatej, która glebie nadaje odpowiedni stosunek wody do powietrza, dzięki czemu magazynuje więcej wody, co przeciwdziała efektom długotrwałej suszy;

  •       łatwość do uprawy - gleby ciężkie rozluźnia – mniejsze opory, natomiast na glebach lekkich - piaszczystych silniej je wiąże, co zabezpiecza przed erozją wietrzną;

  •       nadanie glebie ciemniejszego koloru, co sprzyja jej szybszemu nagrzewaniu - ma to szczególne znaczenie w okresie wczesnej chłodnej wiosny, dzięki czemu rośliny na takich glebach szybciej wznawiają wegetację;

  •       większa buforowość zabezpiecza ją przed nagłym zakwaszeniem, np. przez wysokie nawożenie azotowo-siarkowe.

Jak podwyższyć żywotność gleb?

Istnieje możliwość podwyższenia żywotności Naszych gleb. Jednym ze sposobów jest uaktywnienie życia biologicznego poprzez wprowadzenie odpowiednio dobranych mikroorganizmów glebowych. To takie, które wykazują najwyższą i kolektywną aktywność w rozkładzie masy organicznej (np. ligniny, celulozy). Proponuję skorzystać z możliwości zastosowania bezpiecznego i naturalnego w 100% mikrobiologicznego produktu Synergia® Split. Wyróżnia go wyjątkowo biologiczny skład, który idealnie wpasowuje się w powyższe cele.

To produkt, który ma szerokie zastosowanie w procesie pełnego rozkładu i mineralizacji resztek roślinnych (słomy), liści, pędów, korzeni. Polecany w uprawach polowych w sadownictwie, warzywnictwie, szkółkach, parkach - wszędzie tam, gdzie chcemy uzyskać wskazany efekt.

SYNERGIA® SPLIT - ZGODNIE Z NATURĄ



Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.