Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny – właściwości i dawkowanie
Jakie są właściwości nawozu Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny?
Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny zawiera w swoim składzie 16% MgO i 32% SO3, które efektywnie współdziałają. Zaletą tego nawozu jest dostępność dla roślin łatwo przyswajalnych form magnezu i siarki. Równoczesne zastosowanie magnezu i siarki wpływa na poprawę plonowania roślin oraz ich parametrów jakościowych. Dodatkowo składniki te zwiększają efektywność wykorzystania azotu z gleby, co przekłada się na ograniczanie kosztów nawożenia mineralnego.
Korzyści z zastosowania Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny?
Magnez i siarka wspierają procesy życiowe roślin. Plonotwórcze działanie tych pierwiastków to m.in.:
-
zwiększenie syntezy chlorofilu i wydajności fotosyntezy,
-
usprawnienie rozwoju i funkcjonowania systemu korzeniowego,
-
zwiększenie efektywności azotu,
-
optymalizacja wzrostu masy liściowej,
-
łagodzenie stresu suszy oraz niskich i wysokich temperatur,
-
wzmocnienie naturalnej odporności roślin na patogeny,
- efektywniejsze pobieranie składników pokarmowych.
Co wyróżnia Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny?
Nawóz, który się nie zbryla? Odpowiedź jest jedna - Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny. To jedna z jego kluczowych zalet, która powoduje, że tak chętnie jest wybierany przez rolników. To właśnie postać kryształu ułatwia przechowywania, zapobiegając zbrylaniu.
Kolejnym wyróżnikiem produktu jest błyskawiczna i całkowita rozpuszczalność. Podstawą produkcji nawozu Agravita® Siarczan Magnezu jest minerał, którego głównym składnikiem jest MgSO4 x 7H2O. Zastosowana nowoczesna technologia produkcji pozwala na uzyskanie postaci kryształu, który szybko rozpuszcza się w wodzie - nawet zimnej - oszczędzamy w ten sposób czas podczas przygotowywania cieczy roboczej. Dzięki szybkiej i bardzo dobrej rozpuszczalności składniki nawozowe są łatwo pobierane przez rośliny, co jest szczególnie ważne w przypadku stosowania interwencyjnego. Wartą uwagi zaletą jest także wysoka czystość chemiczna Agravita®Siarczanu Magnezu. Potwierdziły to badania analityczne. Produkt spełnia restrykcyjne wymogi UE w zakresie zapewnienia wysokiego poziomu bezpieczeństwa dla roślin, zdrowia zwierząt oraz ochrony środowiska przyrodniczego.
Deklaracja zgodności i oznakowanie CE potwierdzają wysoką jakość i bezpieczeństwo.
Podstawą wprowadzenia do obrotu nawozu Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny było spełnienie wymagań rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającego przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE. Produkt został poddany serii badań analitycznych m.in. w zakresie składu, testów na obecność metali ciężkich.
Wyniki badań potwierdziły również spełnienie wymagań rozporządzenia 2019/1009 i stały się podstawą sporządzenia deklaracji zgodności UE i oznakowania produktu Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny znakiem CE. Oznakowanie CE umożliwia także swobodną sprzedaż produktu nawozowego Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny w obrębie całej Unii Europejskiej.
Jak stosować siarczan Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny?
Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny przeznaczony jest do nawożenia dolistnego, doglebowego i fertygacji wszystkich gatunków roślin uprawnych. Można go stosować w całym okresie wegetacji – profilaktycznie lub interwencyjnie.
Agravita® Siarczan Magnezu Siedmiowodny - dawkowanie
Nawożenie dolistne Siarczanem Magnezu Siedmiowodnym
- uprawy rolnicze: 5% stężenie, 200-300 l wody, wykonać od 2 do 5 zabiegów w trakcie sezonu wegetacyjnego
- warzywa i sady: 1-2% stężenie, 300-1000 l wody, wykonać od 2 do 5 zabiegów w trakcie sezonu wegetacyjnego
- pozostałe uprawy: 1-2% stężenie, 200-300 l wody, wykonać od 2 do 5 zabiegów w trakcie sezonu wegetacyjnego
Nawożenie doglebowe Siarczanem Magnezu Siedmiowodnym
- w przypadku niedoboru magnezu i/lub siarki zaleca się dawkę od 100 do 200 kg/ha.
Fertygacja Siarczanem Magnezu Siedmiowodnym
- nawóz należy dozować z uwzględnieniem analizy wody, podłoża oraz wymagań pokarmowych roślin; zalecana dawka to 0,2-1 kg/1000 l wody
Niedobory magnezu
Mając na względzie wyniki badań okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych, z których wynika, że 40% gleb w Polsce wykazuje niską i bardzo niską zawartość magnezu, szczególnego znaczenia nabiera świadomość wśród potencjalnych użytkowników, jak ważne jest dostarczenie roślinom tego składnika. Magnez jest ruchliwy i łatwo przemieszcza się w głębsze warstwy profilu glebowego. Z reguły im gleba lżejsza i bardziej kwaśna (pH < 5,5) tym wymywanie magnezu przebiega szybciej. Natomiast na glebach zasadowych lub przewapnowanych następuje pogorszenie jego pobierania w wyniku antagonizmu Ca2+ → Mg2+. Szczególne dużą wrażliwością na niedobór magnezu odznaczają się rzepak, burak cukrowy i pastewny, ziemniak, kukurydza, bobowate i użytki zielone.
Objawy niedoboru magnezu
- występują najpierw na starszych liściach w postaci nierównomiernego rozmieszczenia chlorofilu
- na roślinach jednoliściennych w formie pasiastości lub paciorkowatości liści
- na roślinach dwuliściennych w postaci plam o nieregularnym kształcie
- w przypadku rzepaku starsze liście żółkną między nerwami, a następnie pojawiają się rdzawoczerwone plamy
Czym skutkuje niedobór magnezu w liściach?
- zahamowanie wzrostu korzeni
- ograniczenie pobierania składników pokarmowych i wody
- zakłócenie wzrostu liści
- redukcja masy nadziemnej
- strata plonu
Przede wszystkim profilaktyka
Nie czekajmy na wystąpienie wizualnych objawów niedoboru magnezu. Widoczne objawy niedoboru magnezu ujawniają się bowiem dopiero przy dużym jego deficycie, a ich pierwsze symptomy występują aż po około 2 tygodniach. Wcześniej utajone niedobory tego pierwiastka powodują zakłócenia wzrostu i rozwoju roślin. Zawsze, gdy doprowadzimy do wystąpienia wizualnych objawów niedoboru magnezu, tracimy część plonu.