Chowacz szczypiorak

Rodzina:

Ryjkowcowate

Uprawa:

Cebula

Opis:

Dorosły chrząszcz: około 3 mm, czarny; ma wyraźne, białe linie na pokrywach skrzydeł; górna część ciała pokryta jest brunatnymi łuskami, dolna - białymi, głowa zakończona ryjkiem; nogi - czerwonoszarobrunatne.
Jajo: owalne, żółtawe, ok. 0,5 mm.
Larwy: początkowo zielonkawe, później żółte z brunatną głową, beznogie, do 7 mm.

Czas występowania:

Wiosna, połowa maja

Szkodliwość:

Chrząszcz: wygryza w liściach male otwory, wyjadając miąższ liścia od środka.
Larwa: żeruje wewnątrz szczypioru, zeskrobuje miękisz, powodując powstawanie prostokątnych, wąskich "okienek"; szczypior ulega deformacji, silnie uszkodzone liście żółkną i przedwcześnie zamierają.

Forma szkodliwa:

Chrząszcz, larwa

Produkty na chowacza szczypiorka

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.