Chowacz szczypiorak
Rodzina:
Ryjkowcowate
Uprawa:
Cebula
Opis:
Dorosły chrząszcz: około 3 mm, czarny; ma wyraźne, białe linie na pokrywach skrzydeł; górna część ciała pokryta jest brunatnymi łuskami, dolna - białymi, głowa zakończona ryjkiem; nogi - czerwonoszarobrunatne.
Jajo: owalne, żółtawe, ok. 0,5 mm.
Larwy: początkowo zielonkawe, później żółte z brunatną głową, beznogie, do 7 mm.
Czas występowania:
Wiosna, połowa maja
Szkodliwość:
Chrząszcz: wygryza w liściach male otwory, wyjadając miąższ liścia od środka.
Larwa: żeruje wewnątrz szczypioru, zeskrobuje miękisz, powodując powstawanie prostokątnych, wąskich "okienek"; szczypior ulega deformacji, silnie uszkodzone liście żółkną i przedwcześnie zamierają.
Forma szkodliwa:
Chrząszcz, larwa