Tasznik pospolity

Nazwa łacińska:

Capsella bursa pastoris

Pokrój rośliny:

Wysokość: 5-60 cm, najczęściej 15-20 cm.
Liście: przy ziemi tworzy różyczkę liściową, w której liście mają zmienny kształt. Najczęściej są rozetkowe, podługowate, zatokowo wcinane, pierzastosieczne. Czasami ząbkowane, a czasami, rzadko, bywają całobrzegie. Górne liście przeważnie ząbkowane i obejmują łodygę. Liście łodygowe są dużo mniejsze, siedzące i mają strzałkowatą nasadę.
Kwiaty: drobne kwiaty tworzą grono na górnej, nieulistnionej części łodygi, w szczytowej części łodygi jest ono bardzo gęste, niżej rzadkie; 4 działki kielicha skośnie odstające, 4 płatki korony białe, lub różowe, 1 słupek i 6 pręcików, czasami brak płatków korony.

Okres wegetacji:

Styczeń - listopad

Uprawa:

Brokuł, Burak cukrowy, Burak ćwikłowy, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jabłoń, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Ogórek gruntowy, Owies, Pomidor gruntowy, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

Powszechne występowanie i duży współczynnik rozmnażania - wydaje od 2-4 pokoleń w roku, jednorazowo rodząc po 5000 nasion. Stanowi problem większości upraw rolniczych i ogrodniczych - jest wektorem chorób i szkodników rzepaku i innych kapustowatych.

Produkty na tasznika pospolitego