Gorczyca polna

Nazwa łacińska:

Sinapis arvensis

Pokrój rośliny:

Wysokość: 20-60 cm.
Liście: liście dolne w zarysie lirowate, duże, na ogonkach nieco szorstkie. Górne liście łodygowe wydłużone, brzegiem zatokowo ząbkowane, nagie, często siedzące, gładkie.
Kwiaty: żółte, o średnicy do 15 mm, zebrane w szczytowe grono. 4 wąskoeliptyczne działki kielicha, które podczas kwitnienia odginają się pod kątem prostym, 5 płatków korony, 6 pręcików: 4 dłuższe i 2 krótsze, 1 słupek zawierający 8-13 zalążków.

Okres wegetacji:

Marzec - październik

Uprawa:

Brokuł, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Ogórek gruntowy, Owies, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

Roślina lekko trująca dla zwierząt, obniżająca jakość zielonej paszy. W płodozmianie powoduje przeniesienie z roku na rok chorób i szkodników rzepaku oraz innych roślin kapustowatych. Trudna do zwalczania ze względu na długą żywotność nasion (około 60 lat).

Próg szkodliwości:

Spadek plonu o 5% - 2 szt./m2.

Produkty na gorczycę polną

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.