Chwastnica jednostronna
Nazwa łacińska:
Echinochloa crus-galli
Pokrój rośliny:
Wysokość: 30-70 cm, do 100 cm.
Liście: szerokie, nieco pofalowane. Blaszki liściowe o szorstkich brzegach, pochwy liściowe nieco spłaszczone i bez języczka.
Kwiaty: zebrane w zbitą, jednostronną wiechę.
Okres wegetacji:
Kwiecień - październik
Uprawa:
Brokuł, Jabłoń, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Ogórek gruntowy, Owies, Pomidor gruntowy, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime
Szkodliwość:
Gatunek ekspansywny o dużej zdolności przystosowawczej do różnych warunków klimatycznych i glebowych, o wysokiej konkurencyjności wobec roślin uprawnych. Występuje we wszystkich uprawach, bywa przyczyną zachwaszczenia wtórnego.
Próg szkodliwości:
Kukurydza: 5% spadek plonu przy 6 szt./m2.
OPIS
Echinochloa crus-galli jest jednym z najczęściej występujących szkodników na polach oraz łąkach. Rośliną, która kryje się za tą nazwą, jest przypominająca trawę chwastnica jednostronna. Zwalczanie w owsie, burakach, kukurydzy i innych roślinach uprawnych powinno odbywać się z zastosowaniem dedykowanych środków herbicydowych.
Prosówka jest w szczególności uciążliwa w plantacjach zbóż, kukurydzy, buraków czy ziemniaków, ale powszechnie wyrasta również na trawnikach oraz rabatach. Zwalczanie tej rośliny może stanowić pewną trudność ze względu na potencjalne problemy z jej wykryciem – zielone, długie źdźbła, do złudzenia przypominające trawę, doskonale maskują się szczególnie wśród plonów w zaawansowanej fazie wzrostu. Chwastnica jednostronna w ziemniakach, zbożach (owsie, jęczmieniu, pszenżycie, pszenicy), burakach czy kukurydzy przybiera postać długich, lancetowatych liści, które świetnie kamuflują się wśród wysokich kłosów i łodyg.
Chwastnica jednostronna – zwalczanie w zbożach
Niepozorna prosówka szczególnie dobrze rozwija się na glebach żyznych, próchniczych, gdzie występują relatywnie wysokie stężenia azotu. Jej szkodliwość na plantacjach zbóż, w tym owsa, warunkowana jest zbliżonym okresem wegetatywnym do roślin uprawnych. Jest to chwast pasożytniczy, który skutecznie konkuruje ze zbożami, kukurydzą, burakami, ziemniakami oraz trawnikami, pobierając znaczne ilości składników pokarmowych.
Prosówka jednostronna często rozrasta się na plantacjach owsa i innych zbóż, kukurydzy i roślin okopowych, takich jak ziemniaki czy buraki. W procesie jej zwalczania konieczne może być wykorzystanie dedykowanych środków doglebowych, które zawierają substancje aktywne, na które Echinochloa crus-galli jest wrażliwa. Są to m.in. izoksaflutol, tembotrion, propachizafop, metrybuzyna, foramsulfuron, pendimetalina w mieszaninach herbicydowych.
Chwastnica jednostronna – jak zwalczyć?
Chwastnica jednostronna w ziemniakach, kukurydzy, owsie czy trawniku jest rośliną, która z łatwością przystosowuje się wzrostu nawet w zmiennych warunkach. Choć zdecydowanie najlepiej rozwija się w czasie, gdy temperatura jest relatywnie wysoka, a wilgotność powietrza i gleby sprzyjająca, to wbrew pozorom w polskich warunkach ma się doskonale. Konieczność zastosowania środków zwalczających (w tym preparatów herbicydowych, które zawierają substancje, na które prosówka jest wrażliwa) zachodzi wówczas, gdy plantacje owsa i innych zbóż, kukurydzy, ziemniaków, buraków czy trawników są już w znacznym stopniu zaatakowane.
Obumieranie prosówki wywołują zabiegi herbicydowe metodą opryskową, podczas których substancje czynne osiadają bezpośrednio na liściach rośliny. Odpowiednio szybko przeprowadzone prace opryskowe zwiększają szansę na to, że sprawnie zwalczymy szkodniki, a sama roślina nie zdąży się nadmiernie rozmnożyć wśród plantacji owsa, ziemniaków, buraków czy traw. Ogromne znaczenie ma czas reakcji – kiedy chwastnica jednostronna występuje w niewielkich skupiskach, we wczesnej fazie wzrostu, skuteczne mogą okazać się podorywki.