Rdest powojowaty

Nazwa łacińska:

Fallopia convolvulus

Pokrój rośliny:

Wysokość: do 10 cm bez podpór, w sprzyjających warunkach łodyga dorasta do 200 cm.
Liście: pojedyncze, skrętoległe, całobrzegie. Większe na początku pędu, pod koniec coraz węższe, zwłaszcza że mają tendencję do podwijania się na brzegach. Osadzone na stosunkowo krótkich ogonkach. Dojrzałe liście są jajowatotrójkątne, u nasady sercowatostrzałkowate.
Kwiaty: niepozorne, zielone, zebrane w luźne grona, wyrastające w pachwinach liści. Okwiat pięciokrotny, białozielony, ogruczolony. Pręcików 8, słupek 1 - o trzech znamionach. Poszczególne kwiatki siedzą na krótkich szypułkach z kolankiem.
Owoc: niewielki, matowy, łatwo wypada.
Korzeń: palowy.

Okres wegetacji:

Kwiecień/maj - październik

Uprawa:

Cebula, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kukurydza, Marchew, Owies, Pietruszka, Pomidor gruntowy, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

Owija się wokół roślin, może nadmiernie zacieniać i zagęszczać łan, co pogarsza warunki fitosanitarne oraz sprzyja wyleganiu roślin. Głęboki system korzeniowy ogranicza skuteczność jego zwalczania.

Próg szkodliwości:

Kilkanaście sztuk/m2

Produkty na rdest powojowaty