Parch

Uprawa:

Jabłoń

Czas występowania:

Cały okres wegetacji

Szkodliwość:

Jabłoń: najpospolitsza i najgroźniejsza choroba jabłoni, znaczne obniżenie plonowania, zmniejszenie jego wartości i osłabienie drzew, owoce nie nadają się do przechowywania
Ogórek: ogórki ulegają deformacji i szybko gniją

Miejsce infekcji:

Jabłoń: liście, owoce, niezdrewniałe pędy; ogórek: owoce, liście; ogórek: rozwój przebiega szybciej w temp. ok. 22 st. C, w wysokiej wilgotności powietrza

Objawy choroby:

Jabłoń: liście - małe, brunatno oliwkowe plamy na górnej stronie młodych liści, powiększające się aż do objęcia całej blaszki liściowej, porażone części ulegają wyschnięciu i częściowej nerkozie; owoce - plamy duże, zlewające się, ciemne, owoc może pękać i zniekształcać się, powstaje warstwa korkowa jako reakcja obronna owoców
Ogórek: liście - brązowe plamy; owoce - niewielkie (nekrotyczne) szaro-oliwkowe plamy, pokryte wyciekiem

Produkty na parcha

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.