Przetacznik perski

Nazwa łacińska:

Veronica persica

Pokrój rośliny:

Wysokość: 5-10 cm, łodygi do 30-40 cm.
Liście: krótkie szypułki, karbowana blaszka na brzegu.
Kwiaty: jasnoniebieskie, o średnicy 8-11 mm na szypułkach dwa razy dłuższych niż liście.

Okres wegetacji:

Marzec - grudzień

Uprawa:

Brokuł, Burak cukrowy, Burak ćwikłowy, Cebula, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Marchew, Ogórek gruntowy, Owies, Pietruszka, Pomidor gruntowy, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

Masowo kiełkuje wraz z uprawą, znacznie ogranicza krzewistość zbóż - skutecznie blokuje dostępność roślin do wody i składników odżywczych.

Próg szkodliwości:

10-15 szt./m2

Produkty na przetacznika perskiego