Czerń zbóż

Nazwa inaczej:

Czernienia zboża, smolucha

Uprawa:

Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Owies, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Żyto jare, Żyto ozime

Czas występowania:

Wilgotne lato, pod koniec wegetacji rośliny

Szkodliwość:

Żyto, pszenżyto, jęczmień: łamanie dokłosia, starty kłosów w trakcie zbioru
Owies: łamanie dokłosia, straty w kłosach, gorsza jakość ziarna, niska MTN
Pszenica: zmniejsza jakość ziarna

Miejsce infekcji:

Żyto, pszenżyto, owies: kłosy roślin, plewki, dokłosie, liść flagowy; pszenica: cała roślina

Objawy choroby:

Żyto, pszenżyto, jęczmień: kłosy - ciemny, sadzowaty nalot, który ogarnia całą roślinę
Owies, pszenica: kłosy i wiechy - w okresie dojrzewania pokrywają się ciemnym, sadzowatym nalotem w postaci bardzo drobnych kropek, pierwsze objawy występują na przedwcześnie zaschniętych roślinach np. w wyniku fuzarioz

Produkty na czerń zbóż

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.