Antraknoza

Nazwa inaczej:

Pastorałowatość łubinu, zaraza łubinu

Uprawa:

Łubin, Truskawka

Czas występowania:

Truskawka: latem, kiedy jest ciepło i wilgotno, w czasie dojrzewania i zbiorów owoców

Szkodliwość:

Łubin: ogromne straty w postaci osypanych nasion, nasiona są źródłem choroby w następnym sezonie
Truskawka: plamy gnilne na dojrzałych owocach, silnie porażone rośliny mogą zamierać

Miejsce infekcji:

Łubin: wszystkie nadziemne części roślin, truskawka: owoce

Objawy choroby:

Łubin - zwijanie wierzchołków roślin (po wykształceniu kwiatostanów), więdnięcie roślin; łodyga i strąki: łososiowate, zapadnięte plamy
Truskawka - porażona tkanka owoców jest jędrna i sucha, niektóre formy grzyba powodują plamistości liści, ogonków liściowych, rozłogów i zgniliznę korony truskawki

OPIS

Wysokie temperatury połączone z gwałtownymi opadami deszczu sprawiają, że antraknoza to coraz większy problem wielu plantacji. Jest to dość często występująca choroba grzybowa roślin, która w dużym stopniu dotyka truskawki i łubin. Atakuje wszystkie gatunki łubinów, niemniej jednak najbardziej podatny na chorobę jest łubin biały. Zastanawiasz się, jak objawia się antraknoza? Jakimi środkami zwalczać chorobę oraz czy opryski to odpowiednie rozwiązanie? Czytaj dalej.

Antraknoza truskawki i łubinu - co to?

Choroba grzybowa najczęściej dotyka truskawki, chociaż zdarza się również w uprawach innych owoców jagodowych, takich jak borówki wysokie czy maliny. Zdarza się, że atakuje także pomidora, paprykę i różę, a także winorośl i rośliny dyniowate oraz łubiny. W przypadku truskawek powodowana jest przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella, z kolei łubinu - Colletotrichum gloeosporioides. Choroba pomiędzy roślinami przenosi się poprzez wydzielinę, która gromadzi się w miejscu porażenia.

Rozprzestrzenianiu się infekcji sprzyja obecność szkodników, które przenoszą zarodniki grzybów z rośliny na roślinę. Podczas deszczu lub podlewania uwalniane są zarodniki, które infekują kolejne liście. Antraknoza rozwija i rozprzestrzenia się szybko w wysokich temperaturach i warunkach wysokiej wilgotności powietrza. W przypadku optymalnych warunków do rozwoju w miejscu porażenia zaczynają być widoczne różowo-łososiowe wycieki - są to zarodniki grzyba. Takie objawy oznaczają przyspieszenie rozprzestrzenienia choroby. Zwiększa się również ryzyko porażenia kolejnych roślin.

Antraknoza łubinu i truskawki - objawy

Początkowe objawy u truskawki występują w postaci szarych i brązowych plam (nierzadko z żółtą lub brunatną otoczką), które możemy zaobserwować praktycznie na każdej części rośliny. Najpierw zarażona część zapada się - jej powierzchnia ulega deformacji, pędy wyłamują się, a na liściach pojawia się plamistość. Szarobrązowe nekrozy, zapadanie i deformacja na początku uwidaczniają się na młodych pędach, ogonkach liści i szypułkach kwiatów. Niekiedy na skutek rozwoju infekcji liście rozrywają się i pojawiają się dziury. Szare, brunatniejące plamy na liściach, łodygach, owocach niekiedy przyjmują także inny kolor – odcienie czerwieni czy żółci. Z czasem plamy powiększają się oraz przybywa ich. Natomiast początkowe objawy porażenia łubinu to jasnobrązowe, wydłużone plamy otoczone ciemniejszą obwódką, które pojawiają się na górnej części łodygi. Z czasem plamy ulegają powiększeniu, a łodyga w miejscu porażenia zgina się w dół. Porażone łodygi łubinu nie wykształcają strąków, a porażone strąki produkują niewielką ilość nasion lub nie produkują ich wcale.

Antraknoza - zwalczanie

Chorobę należy zwalczać tuż po zauważeniu pierwszych objawów. Antraknoza truskawki i łubinu nie tylko szpeci liście, ale również powoduje zamieranie pędów i strąków, co z kolei przekłada się na znaczną obniżkę plonów. Porażona roślina nie rozwija się prawidłowo oraz zaraża inne rośliny, a szybka reakcja wpływa na powodzenie w zwalczaniu antraknozy. Walka z chorobą to przede wszystkim usuwanie i palenie porażonych części roślin. Jeżeli grzyb zaatakował wiele miejsc, na liściach, pędach lub owocach, to utylizacji należy poddać całą roślinę.

Skuteczną metodą ochrony przed antraknozą jest stosowanie do siewu nasion, które pochodzą z niezakażonych upraw oraz wybór odmian o podwyższonej odporności. Grzyby zimują w opadłych liściach i w porażonych pędach, dlatego bardzo ważne jest także przyorywanie resztek pożniwowych łubinu. Kluczowy aspekt zwalczania to również odpowiednia dezynfekcja oraz zachowanie wysokich standardów higienicznych. Dodatkowo, zaleca się regularnie odkażać wszelkie narzędzia, urządzenia i maszyny. Ważna jest także dezynfekcja osób odwiedzających uprawę. Wszystkie te działania skutecznie ograniczają przenoszenie się choroby na pozostałe części uprawy.

Antraknoza truskawki - opryski

Opryski to skuteczna metoda zwalczania i ograniczania rozpowszechniania się choroby truskawek. Opryski truskawki przeprowadzamy środkami z fungicydami. Fungicydy skutecznie zwalczają zarodniki grzybów, a zarazem powstrzymują dalszy rozwój choroby. Ponadto, jeżeli choroba pojawiła się poprzedniego sezonu, to warto wykonać profilaktyczny oprysk truskawki w maju i czerwcu. Można wykorzystać do tego środki, które ogólnie poprawiają odporność roślin, a jednocześnie przeciwdziałają powstawaniu chorób i szkodników. Formy przetrwalnikowe grzyba mogą utrzymywać się nawet przez kilka sezonów, dlatego właśnie po pojawieniu się antraknozy należy niezwłocznie dokonać dezynfekcji.

Produkty na antraknozę

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.