Rzodkiew świrzepa

Nazwa łacińska:

Raphanus raphanistrum

Pokrój rośliny:

Wysokość: 30-60 cm.
Liście: ulistnienie skrętoległe; dolne liście lirowate, pierzastodzielne, górne lancetowate. Wszystkie z nierówno ząbkowanymi odcinkami, pokryte włoskami, wyrastają na rynienkowatych ogonkach.
Kwiaty: jaśniejsze od gorczycy polnej, często białe lub niebiesko żyłkowane.

Okres wegetacji:

Marzec - październik

Uprawa:

Brokuł, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Ogórek gruntowy, Owies, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

Duża zawartość substancji antyżywieniowych - nie nadaje się na paszę. Wektor chorób i szkodników rzepaku i buraków.

Produkty na rzodkiew świrzepa

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.