Krzywoszyj polny
Nazwa łacińska:
Anchusa arvensis
Pokrój rośliny:
Wysokość: 15-50 cm.
Liście: lancetowate z ząbkowanym brzegiem, na brzegu blaszki ostre. Powierzchnia szorstka, z kłującymi włoskami.
Kwiaty: niebieskie, po wyrwaniu płatków korony z kielicha widać zrośniętą rurkę z charakterystycznym przekrzywieniem.
Chwasty jare lub ozime stanowią współczesną plagę i są dużym problemem dla rolników uprawiających rozmaite rośliny. W zbożach czy rzepaku występuje m.in. krzywoszyj polny (farbownik), znany też pod łacińską nazwą Anchusa arvensis. Ten szkodliwy gatunek musi być zawczasu skutecznie wyeliminowany z pól, gdyż w przeciwnym razie może znacznie obniżyć plony. Jego zwalczanie umożliwiają herbicydy, czyli substancje chemiczne lub naturalne, które efektywnie wyniszczają chwasty. Ich działanie polega na zaburzaniu procesów metabolicznych, dzięki czemu niepożądane organizmy obumierają. W naszej szerokiej ofercie znajdują się sprawdzone preparaty, które warto kupić, aby kompleksowo zadbać o swoje uprawy!
Charakterystyka krzywoszyja polnego
Omawiany dwuliścienny chwast pochodzi z rodziny ogórecznikowatych, jest ciepłolubny, więc pojawia się w okresie wiosenno-letnim, czyli mniej więcej od maja do września. Występujący w rzepaku krzywoszyj polny w fazie siewki ma krótką, zgrubiałą łodygę, owalne liścienie z zaostrzonym szczytem. Dorosła roślina osiąga zazwyczaj 15-50 cm wysokości i ma rozgałęzioną łodygę. Liście są lancetowate, ząbkowane z falistym brzegiem. Wskazane części okrywają kłujące włoski, natomiast kwiaty wyrastają na krótkich szypułkach i mają niebieskie lub fioletowe zabarwienie. Owocem jest rozłupnia z nasionami, która ma kształt pantofelka. Zwalczanie tego chwastu jest czymś powszechnym dla wielu rolników, gdyż rośnie on na terenie niemal całego kraju. Sprzyjają mu lekkie, piaszczyste i średnio wilgotne gleby o odczynie kwaśnym.
Rozpoznanie krzywoszyja polnego w uprawie
Kluczowym aspektem utrzymania zdrowia upraw jest odpowiednie rozpoznania zagrożeń, które mogą pojawić się w rzepaku czy zbożach. Rzecz jasna, chwasty takie jak krzywoszyj polny odróżniają się od łodyg zasianych roślin, np. kolorem kwiatów, układem liści czy wzorem wzrostu. Aby zwalczanie szkodliwych gatunków było skuteczne, pola należy regularnie monitorować. Dotyczy to zwłaszcza okresu pod koniec wegetacji jesiennej oraz na początku wegetacji wiosennej. Dla niedoświadczonych rolników identyfikacja krzywoszyja polnego rosnącego w rzepaku może być kłopotliwa. W razie jakichkolwiek problemów warto skorzystać z profesjonalnych doradców w dziedzinie agrotechniki, którzy wskażą zagrożenia oraz polecane środki chemiczne. Oddzielną kwestię stanowi tzw. próg szkodliwości – w przypadku farbownika nie jest on jednoznacznie ustalony.
Profilaktyka w zwalczaniu krzywoszyja polnego
Do walki z zachwaszczeniem trzeba podchodzić kompleksowo, zwracając również uwagę na metody niewiążące się ze stosowaniem preparatów chemicznych. Zwalczanie krzywoszyja polnego w rzepaku może być prostsze, jeśli zawczasu postawi się na odpowiednie działania profilaktyczne. Ogromne znacznie ma racjonalny płodozmian, ponieważ monokultura sprzyja kompensacji gatunków chwastów. W efekcie mocno zagnieżdżają się gatunki szkodliwych roślin, przez co z gleby pobierane są wybiórczo niektóre składniki odżywcze. Urozmaicony płodozmian zapewnia większą aktywność mikrobiologiczną gleby, więc nasiona chwastów ulegają częściowemu rozkładowi. Rozprzestrzenianie się krzywoszyja polnego w rzepaku ogranicza również optymalny termin siewu oraz stosowanie zaprawionego materiału siewnego. Wybór właściwych odmian i staranne zabiegi agrotechniczne są kluczem do pozbycia się szkodliwych gatunków.
Zwalczanie krzywoszyja polnego
Eliminacja chwastów to jeden z najważniejszych zabiegów agrotechnicznych w przypadku uprawy rzepaku ozimego lub jarego. Dobrze prowadzona plantacja musi być wolna od szkodliwych czynników. Dlaczego zwalczanie krzywoszyja polnego jest tak istotne? Ta roślina z kłującymi włoskami konkuruje z rzepakiem o kluczowe zasoby, czyli wodę, światło oraz składniki pokarmowe w glebie. Ponadto może przyczyniać się do rozpowszechniania innych chorób i szkodników, gdyż będzie dla nich żywicielem pośrednim. Zaniechanie odpowiednich działań nierzadko prowadzi do poważnych strat w plonach. W początkowych fazach wzrostu rozsądną opcją jest mechaniczne usuwanie chwastów, jednak później nieodzowne stają się herbicydy, które mamy w ofercie.
Środki chemiczne na krzywoszyja polnego w rzepaku
W nowoczesnym rolnictwie preparaty chwastobójcze są niezwykle potrzebne. Dotyczy to też rzepaku jarego czy ozimego, w przypadku którego chemiczne środki stosuje się, aby zapewnić mu idealne warunki do jesiennego wzrostu. Wyróżnić można herbicydy układowe, kontaktowe, doglebowe aplikowane przed wschodem rośliny, a także nalistne rozpylane po wschodach uprawianego gatunku zboża czy kapusty. Zwalczanie krzywoszyja polnego w rzepaku jest możliwe dzięki środkom zawierającym związki z grupy triazyn. Popularnym wyborem są produkty z metazachlorem, który blokuje w chwastach biosyntezę kwasów tłuszczowych, działając skutecznie na etapie kiełkowania i krótko po wschodzie. Na uwagę zasługują też produkty z bentazonem, który jest pobierany przez liście, a także preparaty oparte na chlomazonie. Te ostatnie hamują syntezę karotenoidów, dzięki czemu tkanki szkodliwych roślin bieleją i zasychają. W czasie stosowanie herbicydów należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa i czytać komunikaty zawarte na ulotkach. Tam znajdują się informacje o zaleconej dawce. W razie kłopotu z doborem środka na krzywoszyj polny w rzepaku polecamy kontakt z naszymi specjalistami!
Okres wegetacji:
Styczeń - październik/listopad
Uprawa:
Fasola szparagowa, Groch zielony, Pomidor gruntowy, Rzepak jary, Rzepak ozimy
Szkodliwość:
Coraz częściej występujący i kompensujący się chwast - szczególnie w Polsce północnej. Na ścierniskach przesusza glebę. Zielony w czasie żniw - utrudnia zbiór zbóż. Żywiciel pośredni rdzy brunatnej żyta.