Tobołki polne

Nazwa łacińska:

Thlaspi arvense

Pokrój rośliny:

Wysokość: 15-30 cm, do 45 cm.
Liście: rozetowe, odwrotnie jajowate lub eliptyczne. Liście łodygowe obejmują łodygę strzałkowatą nasadą.
Kwiaty: białe, o średnicy 4-8 mm, zebrane w początkowo ciasne, szybko rozluźniające się grona.

Okres wegetacji:

Głównie marzec - wrzesień

Uprawa:

Brokuł, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Ogórek gruntowy, Owies, Pomidor gruntowy, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

Duży współczynnik rozmnażania - kilka pokoleń w roku oraz rozciągnięte w czasie wschody. Wektor chorób i szkodników roślin kapustowatych (w tym rzepaku), np. kiły kapusty.

Produkty na tobołki polne