Czarna Kreda
Producent: Greencal sp. z o.o.
Więcej informacji u naszych Ekspertów
Zapytaj o produktStosowanie:
Brokuł, Cebula, Drzewa i krzewy owocowe, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Marchew, Ogórek gruntowy, Owies, Pietruszka, Pomidor gruntowy, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rośliny bobowate, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Sorgo, Truskawka, Tytoń, Użytki zielone, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime
Dawka:
- forma sypka: 0,5-2 t/ha.
- granulat: 0,6-2,4 t/ha.
Czarna Kreda silnie stymuluje życie biologiczne w glebie poprzez:
- rozwój mikrobów glebowych, bakterii probiotycznych i fotosyntetyzujących.
- dynamiczną mineralizację słomy, resztek pożniwnych i innych substancji organicznych w glebie.
- wyższy poziom próchnicy.
- rozwój jej struktury.
Dzięki Czarnej Kredzie:
- następuje skuteczniejsze pobieranie makroskładników (N, P, K, S, Mg, Ca) z gleby przez rośliny uprawne.
- dobrze odżywione i silne rośliny lepiej znoszą susze, przymrozki i inne stresy wegetacyjne oraz plonują znacznie lepiej.
- zbierane są wyższe plony o lepszych parametrach, co wpływa wzrost rentowności uprawy.
Właściwości:
- wapń (CaCO3) - miękki węglan wapnia, kreda jeziorna, wysoce reaktywny kalcyt: 88,64% s.m.*
- organika (węgiel organiczny, kw. próchnicowe: humusowe, fulwowe i huminy): 7,53% s.m.**
- mikro- i makroelementy (N, P, K, Mg, S, Na, Cu, Zn, Fe, Mn, B).
* sprawozdanie z badań 17/CA/2019 z dn. 25.10.2019
** badanie OSCHR nr NO/154/1-1/2019 z dn. 24.07.2019