Zakiszacze

BioStabil Plus

Producent: Biomin Polska

Więcej informacji u naszych Ekspertów

Zapytaj o produkt
Stosowanie:

GPS, Koniczyna, Lucerna, Trawy pastewne, Żyto jare, Żyto ozime

Dawka:

Aplikacja:

saszetka 200 g/50 t zakiszanego surowca

Dozowanie:

  • 0,5-1 l/t dla sieczkarni samojezdnych wyposażonych w urządzenie dozujące
  • 3-4 l/t dla owijarek i przyczep samozbierających

BioStabil Plus:

  • to preparat zawierający w swoim składzie wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego, L. plantarum, L. brevis oraz opatentowany szczep Lactobacillus kefiri;
  • jest przeznaczony dla efektywnego procesu zakiszania oraz stabilizacji kiszonek po otwarciu;
  • może być stosowany zarówno bezpośrednio, w trakcie zbioru, jak i podczas przygotowania kiszonek w silosie;
  • cechuje się doskonałą rozpuszczalnością;
  • to preparat niekorodujący;
  • jest wolny od organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO).

Właściwości BioStabil Plus:

  • poprawia proces fermentacji.
  • zapewnia doskonałą jakość kiszonek.
  • dzięki idealnym proporcjom między homo- i heterofermentatywnymi szczepami bakterii minimalizuje straty energii i białka, zarówno w procesie tlenowym, jak i beztlenowym.

BioStabil Plus to preparat, który w swoim składzie zawiera precyzyjnie wybrane szczepy bakterii kwasu mlekowego, przeznaczone dla efektywnego procesu zakiszania. Bakterie te wytwarzają odpowiednio zbilansowane metabolity: kwas mlekowy oraz kwas octowy oraz usprawniają proces fermentacji i gwarantują stabilność tlenową kiszonki.

Bakterie homofermentatywne zawarte w BioStabil Plus odpowiadają głównie za produkcję kwasu mlekowego (80-90%). Pozwala to na szybkie obniżenie pH zakiszanego materiału, na podwyższenie walorów smakowych kiszonki oraz zbudowanie cennego źródła energii.

Natomiast bakterie heterofermentatywne obecne w preparacie BioStabil Plus odpowiadają za produkcję kwasu octowego. Skutecznie obniża on pH kiszonki jednocześnie hamując rozwój pleśni, drożdży czy niekorzystnych bakterii. Tym samym BioStabil Plus zwiększa stabilność tlenową kiszonki.

BioStabil Plus można stosować bezpośrednio, w trakcie zbioru oraz podczas przygotowania kiszonek w silosie. Kluczowe w procesie zakiszania jest prawidłowe ubicie zakiszanego materiału tak, by usunąć zbędne powietrze. Następnie należy materiał szczelnie okryć albo zafoliować. To umożliwi rozpoczęcie prawidłowego procesu fermentacji. 


Materiały do produkcjii kiszonek pochodzą z różnych źródeł i mogą znacznie różnić się od siebie poziomem suchej masy, zawartością białka oraz cukrów. Dlatego BioStabil Plus można zakisić produkty o bardzo dużych wahaniach poziomu suchej masy - od 25 do 45% (max 50%).

Polecamy również

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.