BioStabil
Producent: Biomin Polska
Więcej informacji u naszych Ekspertów
Zapytaj o produkt- Preparat zawierający w swoim składzie wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego, w tym opatentowany szczep lactobacillus kefiri.
- Przeznaczony dla efektywnego procesu zakiszania oraz stabilizacji kiszonek po otwarciu.
- Rozwiązania linii Biomin® BioStabil mogą być stosowane zarówno bezpośrednio, w trakcie zbioru, jak i podczas przygotowania kiszonek w silosie.
Właściwości:
- Poprawia proces fermentacji.
- Zapewnia doskonałą jakość kiszonek.
- Dzięki idealnym proporcjom między homo- i heterofermentatywnymi szczepami bakterii minimalizuje straty energii i białka, zarówno w procesie tlenowym, jak i beztlenowym.
BioStabil Plus to preparat, który w swoim składzie zawiera precyzyjnie wybrane szczepy bakterii kwasu mlekowego, przeznaczone dla efektywnego procesu zakiszania. Bakterie te wytwarzają odpowiednio zbilansowane metabolity: kwas mlekowy oraz kwas octowy oraz usprawniają proces fermentacji i gwarantują stabilność tlenową kiszonki.
Homofermentatywne bakterie zawarte w BioStabil Plus odpowiadają głównie za produkcję kwasu mlekowego (80-90%). Pozwala to na szybkie obniżenie pH zakiszanego materiału, na podwyższenie walorów smakowych kiszonki oraz zbudowanie cennego źródła energii.
Dzięki obecności kwasu octowego Biostabil Plus hamuje rozwój niepożądanych drobnoustrojów. A to wpływa na poprawę bezpieczeństwa pasz.
Bakterie heterofermentatywne zawarte w preparacie BioStabil Plus odpowiadają za produkcję kwasu octowego. Skutecznie obniża on pH kiszonki jednocześnie hamując rozwój pleśni, drożdży czy niekorzystnych bakterii. Tym samym Biostabil Plus zwiększa stabilność tlenową kiszonki.