Jak lepiej uprawiać lucernę na zielonkę?
Mikroorganizmy glebowe są niezbędne do rozwoju i wzrostu rośliny, ponieważ są odpowiedzialne za wiele zadań tj. przemiany materiału organicznego, mineralizacja, cykle azotu i węgla, przyswajalność składników pokarmowych, stabilność gleby, transport wody, odporność na stres oraz utrzymanie żyzności gleby.
Bakterie z rodzaju Rhizobium są mikroorganizmamii żyjącymi w symbiozie z roślinami bobowatymi, kolonizują zewnętrzne warstwy ich korzeni. To właśnie z tego miejsca bakterie Rhizobium chronią i odżywiają roślinę.
Inokulacja rośliny strączkowej bakteriami Rhizobium sprawia, że mikroorganizmy są skoncentrowane tam, gdzie najbardziej ich potrzeba.
Inokulowane rośliny mają dużą zawartość białka i większą tolerancję na stresy środowiskowe, a ponadto:
-
mają do wykorzystania ogromne ilości azotu zasymilowanego przez bakterie szczepu Rhizobium
-
są bardziej tolerancyjne na suszę
-
są bardziej odporne na pasożyty, grzyby, nicienie
-
łatwiej pobierają składniki pokarmowe z gleby
-
są wartościową częścią łańcucha pokarmowego
Technologia zaprawiania (otoczkowania) nasion lucerny uwzględnia potrzeby prawidłowego siewu, a tym samym potrzeby roślin.
Najważniejsze cechy to:
- nowa formulacja pozwala na równomierny wysiew nasion
- prawidłowa technologia zaprawiania pozwala uniknąć strat zaprawy w trakcie siewu
- nowe składniki, których skład oparty jest na dwutlenku wapnia dodatnio wpływa na obniżenie zakwaszenia gleby oraz poprawia kiełkowanie i aktywność Rhizobium