Jak lepiej uprawiać lucernę na zielonkę?

Mikroorganizmy glebowe są niezbędne do rozwoju i wzrostu rośliny, ponieważ są odpowiedzialne za wiele zadań tj. przemiany materiału organicznego, mineralizacja, cykle azotu i węgla, przyswajalność składników pokarmowych, stabilność gleby, transport wody, odporność na stres oraz utrzymanie żyzności gleby.

Bakterie z rodzaju Rhizobium są mikroorganizmamii żyjącymi w symbiozie z roślinami bobowatymi, kolonizują zewnętrzne warstwy ich korzeni. To właśnie z tego miejsca bakterie Rhizobium chronią i odżywiają roślinę.

Inokulacja rośliny strączkowej bakteriami Rhizobium sprawia, że mikroorganizmy są skoncentrowane tam, gdzie najbardziej ich potrzeba.

Inokulowane rośliny mają dużą zawartość białka i większą tolerancję na stresy środowiskowe, a ponadto:

  • mają do wykorzystania ogromne ilości azotu zasymilowanego przez bakterie szczepu Rhizobium

  • są bardziej tolerancyjne na suszę

  • są bardziej odporne na pasożyty, grzyby, nicienie

  • łatwiej pobierają składniki pokarmowe z gleby

  • są wartościową częścią łańcucha pokarmowego

Technologia zaprawiania (otoczkowania) nasion lucerny uwzględnia potrzeby prawidłowego siewu, a tym samym potrzeby roślin.

Najważniejsze cechy to:

  • nowa formulacja pozwala na równomierny wysiew nasion
  • prawidłowa technologia zaprawiania pozwala uniknąć strat zaprawy w trakcie siewu
  • nowe składniki, których skład oparty jest na dwutlenku wapnia dodatnio wpływa na obniżenie zakwaszenia gleby oraz poprawia kiełkowanie i aktywność Rhizobium

 

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.