Synergia Split w kukurydzy, buraku i słoneczniku
KUKURYDZA to “królowa resztek roślinnych”, które pozostają na polu.
Nie zmarnuj ich wartości - wykorzystaj ich właściwości.
To wszystko z produktem biologicznym Synergia Split!
Dlaczego warto stosować Synergia Split w kukurydzy?
a. Buduje próchnicę
1% więcej próchnicy w glebie = większa pojemność wodna tzn. dodatkowo zmagazynowane jest 150-160 tys. litrów wody na 1 ha
160.000 l wody : 10.000 m2 = 16 litrów wody na 1 m2
b. Zwiększa zasobność gleby w azot, fosfor, potas i wiele innych cennych składników pokarmowych co obniża poziom nawożenia mineralnego
c. Rozkłada trudno i długo zalegające części kukurydzy, jak dolne odcinki łodyg z korzeniami
d. Przyspiesza rozkład porażonych resztek roślinnych i nasion chwastów
- mniejsze porażenie chorobami, np. fuzarioza
- ograniczenie szkód związanych z uszkodzeniami omacnicy
- mniejsze zachwaszczenie wtórne
Obecnie mamy właściwą pogodę do zastosowania produktu, tzn. opady, mgły, rosa poranna. W takich warunkach skuteczność mikroorganizmów zawartych w produkcie Synergia Split jest największa, co oznacza szybką kolonizację gleby i resztek roślinnych, a to decyduje o ich tempie rozkładu.
CIEKAWOSTKA!
I. Czy wiesz, że resztki roślinne słonecznika są najtrudniej rozkładami pozostałościami po jego zbiorze?
Czy wiesz, że słonecznik choruje na zgniliznę twardzikową, która dalej infekuje, np. rzepaki, ziemniaki? Odp. Patrz punkt c i d w kukurydzy.
Co polecam w słoneczniku? Synergię Split - 0,5 kg/ha.
II. Czy wiesz, że w buraku cukrowym najgroźniejsza choroba to chwościk buraka?
W tym roku mocno zainfekował rośliny i znacznie obniżył plon korzenia i poziom polaryzacji. Patogenny grzyb zimuje w resztkach roślin pozostawionych na polu.
Chcesz ograniczyć jego szkodliwość, zastosuj Synergia Split 0,5 kg/ha.
Synergia Split - tak dużo możliwości!!!!!
Autor: Grzegorz Kopeć