Chwościk buraka - najbardziej niebezpieczna choroba w buraku cukrowym
Chwościk buraka to najbardziej niebezpieczna choroba występująca w buraku cukrowym, którą wywołuje grzyb Cercospora beticola.
W zeszłym roku zaatakowała plantacje na przełomie lipca i sierpnia, a więc wyjątkowo późno.
Związane było to ze sprzyjającymi warunkami pogodowymi: ciepło i wilgotno.
Obecne warunki pogodowe sprzyjają rozwojowi tej choroby, co oznacza, że występuje wysokie ryzyko infekcji.
W momencie silnej presji (liczne plamki na liściu) chwościk buraka jest bardzo trudną chorobą do opanowania, a wręcz niemożliwą. Stąd też wiąże się ona z ze znacznym spadkiem masy korzeni i niższą polaryzacją, co finalnie odbija się na końcowym rachunku ekonomicznym.
Zatem efektywna ochrona buraka cukrowego opiera się na zabezpieczeniu powierzchni liści przed intensywnym rozwojem zarodników grzyba.
WAŻNA jest skuteczność ochrony, która głównie opiera się na dwóch elementach:
1 – termin zabiegu: optymalny: pierwsze pojedyncze kropki na liściu
2 – właściwy dobór produktów: z obecnych obserwacji opiera się na rozwiązaniu hybrydowym, tzn. połączenie fungicydu z miedzią.
Proponujemy innowacyjne połączenie:
HEPTA® Cu 1,4- 2,0 l/ha + Amistar Gold Max 0,8 l/ha
HEPTA® Cu 1,4 -2,0 l/ha + Spyrale 475 EC 0,8 l/ha
P.S.
Wiemy, że w tym terminie dajemy również bardzo ważny mikroskładnik jakim jest bor, który znacząco podwyższa zawartość cukru w korzeniu.
Wówczas powstają pytania:
Czy można to pomieszać? Czy nic się nie stanie? W jakiej kolejności?
Odpowiedzi znajdziecie w krótkim filmiku.