Warsztaty polowe na Wielkopolsce - stan plantacji zbóż i rzepaku

Dnia 11 marca na Wielkopolsce odbyło się spotkanie zorganizowane przez Dyrektora Andrzeja Seweryna. Zarówno Klienci z regionu, jak i przedstawiciele z całej Polski mieli okazję wysłuchać bardzo interesujących prelekcji.

Głównym ekspertem była Pani dr inż. Zuzanna Sawińska z Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Poznańskiego, której wykład poświęcony był m.in. presji chorób grzybowych na plantacjach zbóż i rzepaku. Przeprowadzona została analiza stanu plantacji jęczmienia, pszenicy i rzepaku ozimego na bazie upraw zbożowych i rzepaczanych z tegoż terenu.

W bardzo dużym powiększeniu -  pod specjalnym mikroskopem - zebrani goście mogli z bliska przyjrzeć się chorobom, które infekują ich uprawy. Na plantacjach zaobserwowano takie choroby jak: mączniak, septorioza, rynchosporioza i rdza. Wpływ na to mają zauważalne od lat zmiany klimatyczne. Praktycznie w tym roku wegetacja nie została zatrzymana i związane z tym silna kondycja roślin to główna przyczyna tak silnego porażenia chorobami. Dokładna analiza każdej z nich, omówienie zmian klimatycznych, które mają zdecydowany wpływ na kondycję roślin i ich zbliżający się boom wegetacyjny okazały się niezwykle cennym materiałem do analizy.

W czasie spotkania uczestnicy otrzymali informacje na temat właściwego doboru substancji czynnych do walki z zagrożeniami chorobowymi na plantacjach. Na zagrożenia w postaci chorób grzybowych w jęczmieniu ozimym, pszenicy ozimej oraz rzepaku ozimym Ampol-Merol przygotował skuteczną odpowiedź. Elatus Plus Menara, Topsin M 500 SC, Mondatak 450 EC to tylko niektóre z ofertowych rozwiązań firmy.

Kropką nad “i”, mimo niskiej temperatury i deszczowej aury, był wyjazd na pole demonstracyjne, z którego pobrane zostały próbki do analiz pod mikroskopem. Na żywo można było ocenić stan plantacji i w praktyce rozpoznać choroby.

Wszystkim uczestnikom szkolenia dziękujemy za przybycie.

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.