Gwiazdnica pospolita

Nazwa łacińska:

Stellaria media

Pokrój rośliny:

Wysokość: do 10 cm (może zajmować pole o średnicy do 50 cm - roślina płożąca).
Liście: drobne, jajowate, zaostrzone, naprzeciwległe. Górne prawie siedzące, dolne długoogonkowe.
Kwiaty: białe, drobne, o średnicy 4-6 mm.

Okres wegetacji:

Cały rok

Uprawa:

Brokuł, Burak ćwikłowy, Cebula, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jabłoń, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Marchew, Ogórek gruntowy, Owies, Pietruszka, Pomidor gruntowy, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Ziemniak, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

Występuje prawie na wszystkich stanowiskach. Szkodliwa ze względu na właściwie nieprzerwany rozwój i wydawanie nasion, pokrywa gęstym kobiercem. Roślina azotolubna, o wysokiej konkurencyjności we wczesnych fazach rozwojowych rośliny uprawnej.

Próg szkodliwości:

Progi szkodliwości rozbieżne: 5-25 szt./m2 powoduje 5% spadek plonu.

Produkty na gwiazdnicę pospolitą