Rumian polny

Nazwa łacińska:

Anthemis arvensis

Pokrój rośliny:

Wysokość: 20-50 cm, czasem 80 cm.
Liście: podwójnie pierzastodzielne o równowąskich, oddalonych od siebie odcinkach, 1-3-ząbkowych i delikatnie owłosionych.
Kwiaty: zebrane w koszyczki o średnicy 20-35 mm, brzeżne kwiaty języczkowe (słupkowe) są białe, wewnętrzne – rurkowate (obupłciowe) są żółte.

Okres wegetacji:

Październik - wrzesień

Uprawa:

Brokuł, Burak cukrowy, Burak ćwikłowy, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Ogórek gruntowy, Owies, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

Uciążliwy w gatunkach uprawianych na nieco słabszych glebach, na lepszych stanowiskach mylona z nim jest maruna.

Produkty na rumiana polnego