Śnieć cuchnąca

Nazwa inaczej:

Śledziówka, smrodlicha

Uprawa:

Pszenica jara, Pszenica ozima

Czas występowania:

Podczas kiełkowania rośliny, przy niskich temperaturach (5-10°C)

Szkodliwość:

Spadek plonu do 50%, zmiana zapachu plonu na “śledziowy” i dyskwalifikacja materiału przy konsumpcji

Miejsce infekcji:

Niższe źdźbła, pionowe kłosy

Objawy choroby:

Plewki: silnie rozchylone, ciemniejsze niż normalnie
Kłoski: w miejscu ziarna znajduje się pękate torebki śnieciowe z czarnymi, wypukłymi zarodnikami wewnątrz, które się wysypują, śledziowy zapach rośliny

Produkty na śnieć cuchnącą

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.