Gorzka zgnilizna

Uprawa:

Jabłoń, Wiśnia

Czas występowania:

Na różnych etapach wzrostu

Szkodliwość:

Wiśnia: znaczne straty w plonie
Jabłoń: w latach o dużej wilgotności powietrza straty w plonie w wysokości 30-50% owoców

Miejsce infekcji:

Wiśnia: liście, owoce; jabłoń: owoce

Objawy choroby:

Wiśnia: liście - wklęsłe, gnilne plamy z drobniutkimi brodawkami z zarodnikami konidialnymi, które wydobywają się jako jasnopomarańczowe wycieki;
owoce - gnilne, zapadające się plamy, choroba może ujawnić się w sadzie lub też na zebranych i przechowywanych owocach, powoduje ich zasychanie
Jabłoń: owoce - brunatne, okrągłe przebarwienia wokół zainfekowanych przetchlinek, stopniowo powiększające się do średnicy kilku centymetrów; miąższ w obrębie plamy zapada się; plama w centralnej części jest ciemniejsza, często z widocznymi, drobnymi wypukłościami i wyciekami - skupiskami zarodników grzyba; owoce mają gorzki smak; patogen doprowadza do zgnilizny całego owocu

Produkty na gorzką zgniliznę

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.