Gorzka zgnilizna
Uprawa:
Jabłoń, Wiśnia
Czas występowania:
Na różnych etapach wzrostu
Szkodliwość:
Wiśnia: znaczne straty w plonie
Jabłoń: w latach o dużej wilgotności powietrza straty w plonie w wysokości 30-50% owoców
Miejsce infekcji:
Wiśnia: liście, owoce; jabłoń: owoce
Objawy choroby:
Wiśnia: liście - wklęsłe, gnilne plamy z drobniutkimi brodawkami z zarodnikami konidialnymi, które wydobywają się jako jasnopomarańczowe wycieki;
owoce - gnilne, zapadające się plamy, choroba może ujawnić się w sadzie lub też na zebranych i przechowywanych owocach, powoduje ich zasychanie
Jabłoń: owoce - brunatne, okrągłe przebarwienia wokół zainfekowanych przetchlinek, stopniowo powiększające się do średnicy kilku centymetrów; miąższ w obrębie plamy zapada się; plama w centralnej części jest ciemniejsza, często z widocznymi, drobnymi wypukłościami i wyciekami - skupiskami zarodników grzyba; owoce mają gorzki smak; patogen doprowadza do zgnilizny całego owocu
owoce - gnilne, zapadające się plamy, choroba może ujawnić się w sadzie lub też na zebranych i przechowywanych owocach, powoduje ich zasychanie
Jabłoń: owoce - brunatne, okrągłe przebarwienia wokół zainfekowanych przetchlinek, stopniowo powiększające się do średnicy kilku centymetrów; miąższ w obrębie plamy zapada się; plama w centralnej części jest ciemniejsza, często z widocznymi, drobnymi wypukłościami i wyciekami - skupiskami zarodników grzyba; owoce mają gorzki smak; patogen doprowadza do zgnilizny całego owocu