Mak polny

Nazwa łacińska:

Papaver rhoeas

Pokrój rośliny:

Wysokość: średnio 20-70 cm, maksymalnie do 100 cm.
Liście: ustawione skrętolegle, szarozielone, pierzastodzielne, o odcinkach ostro ząbkowanych.
Kwiaty: czerwone, o średnicy do 10 cm, na długich szypułkach wyrastających z kątów liści.

Okres wegetacji:

Wrzesień - sierpień

Uprawa:

Cebula, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kukurydza, Marchew, Owies, Pietruszka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Żyto jare, Żyto ozime

Szkodliwość:

W zielonej paszy może powodować podtrucia zwierząt. Szczególnie szkodliwe są rośliny, które wzeszły jesienią, a ich siewki przezimowały. Kwitnące maki ograniczają zwalczanie szkodników w uprawach ze względu na obecność pszczół.

Próg szkodliwości:

12-22 rośliny na 1 m2.

Produkty na maka polnego

Masz pytania?

Nasi Eksperci czekają z odpowiedzią

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.