Mak polny
Nazwa łacińska:
Papaver rhoeas
Pokrój rośliny:
Wysokość: średnio 20-70 cm, maksymalnie do 100 cm.
Liście: ustawione skrętolegle, szarozielone, pierzastodzielne, o odcinkach ostro ząbkowanych.
Kwiaty: czerwone, o średnicy do 10 cm, na długich szypułkach wyrastających z kątów liści.
Okres wegetacji:
Wrzesień - sierpień
Uprawa:
Cebula, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kukurydza, Marchew, Owies, Pietruszka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Żyto jare, Żyto ozime
Szkodliwość:
W zielonej paszy może powodować podtrucia zwierząt. Szczególnie szkodliwe są rośliny, które wzeszły jesienią, a ich siewki przezimowały. Kwitnące maki ograniczają zwalczanie szkodników w uprawach ze względu na obecność pszczół.
Próg szkodliwości:
12-22 rośliny na 1 m2.